Laptop kopen waar op letten? Dit is mijn advies

Laptop kopen

Je wilt een laptop kopen, waar moet je dan op letten? Wie op zoek is naar advies bij het aankopen van een laptop is hier op het juiste adres. In deze blog ga ik je vertellen waar je moet op letten bij aankoop van een laptop.

Welke laptop kopen?

Je wenst dus een laptop te kopen. Je wenst geen gewone computer, een desktop. Maar je voorkeur gaat uit naar een laptop. Een toestel dat draagbaar is, een computer die mee kan naar elke kamer in huis of mee kan naar het werk. Je vindt al laptops vanaf € 200 en ze gaan wel tot meer dan € 4400. Het spreekt voor zich dat de laptop van € 200 niet kan wat een laptop van € 4400 kan. De vraag is, welke laptop heb jij nodig? De juiste laptop kopen doe je met het advies dat je hier kan lezen.

Laptop kopen: waar op letten?

Waar moet je nu op letten bij aankoop van een laptop? In de eerste plaats moet je je afvragen waarvoor je je laptop wenst te gebruiken. Hou er rekening mee dat je gebruik in de loop van de jaren kan veranderen. Een student zal bijvoorbeeld in het begin, net na de aankoop van zijn laptop, zijn toestel minder vaak, of minder intensief nodig hebben. Naarmate een student vordert in zijn studies en naarmate het eindwerk nadert zal het computer gebruik intensiever worden. Hou hier dus rekening mee.

Dit zijn enkele goede basis laptops. Ook een MacBook kan een goede basis laptop zijn

Eigenlijk kan men stellen dat je het gebruik van laptops in verschillende gebruikscategorieën kan indelen.

Wil je je laptop gebruiken voor:

 • Alledaags gebruik: internetten, films bekijken, mails
 • Basis gebruik: idem als bovenstaande plus Microsoft office, kleine fotobewerkingen
 • Intensief gebruik: echte fotobewerking (Photoshop), video bewerking geen te zware games
 • Krachtpatsers: Voor zware games, (4K) video bewerking, andere zware programma’s zoals CAD

Hoe meer je verwacht van je laptop hoe duurder je laptop zal worden. Dat spreekt voor zich. Als je zeker bent dat je je laptop enkel gaat gebruiken voor internet, YouTube, Netflix en af en toe wat mailtjes dan kan je een laptop kopen voor thuis gebruik. Je kan hiervoor ook een kijkje nemen bij “Budget laptops“. Deze laptops zijn iets goedkoper. De prijs start rond ongeveer € 500. Doordat ze wat goedkoper zijn, zijn ze ook minder toekomst bestendig. Lees, ze kunnen sneller last hebben van traag worden doorheen de tijd.

Een goede budget laptop kopen kost je sowieso minstens € 500

Formaat van je laptop

Nadat je goed bepaald hebt waarvoor je je laptop gaat gebruiken moet je eens nadenken over het formaat van je laptop. Je kan een laptop kopen vanaf 10 inch tot 17 inch. De drie belangrijkste groepen zijn 13 inch, 15 inch en 17 inch.

Je kan ook een laptop kopen met een scherm formaat van 16 inch. Dat formaat is de middenweg tussen 15 en 17 inch. Onthou hier vooral dat gebruikers die een 15 inch scherm gewoon zijn dit scherm eerder groot gaan vinden. Gebruikers die een 17 inch scherm gewoon zijn dit formaat eerder klein gaan vinden.

 • 13 inch: klein, meestal zonder numeriek klavier maar bijzonder handig om mee te nemen.
 • 15 inch: handig, de meeste laptops zijn voorzien van numeriek klavier. Meest gekocht formaat.
 • 17 inch: Groot, niet zo handig om mee te nemen.

Besturingsysteem

Zo je weet intussen waarvoor je je laptop nodig zal hebben. Je weet nu ook in welk formaat je die wenst. Nu gaat het over het besturingssysteem. Er zijn er 3, er zijn er meer maar we houden het hier eenvoudig.

 • Windows: Veruit de populairste en het meest gangbare besturingssysteem
 • macOS: Enkel te verkrijgen bij Apple laptops, die men MacBook noemt
 • Chrome OS: Enkel te vinden in Chromebooks

Windows laptop

Windows is al jaren het populairste besturingssysteem. Je vindt Windows in alle prijscategorieën van laag tot hoog. Let er wel op dat Windows een zwaar en log besturingssysteem is. Hierdoor zijn goedkopere laptops met Windows soms zéér traag.

Laptop met macOS

macOS is enkel te verkrijgen op laptops van Apple, op de MacBook Air en de MacBook Pro dus. Je bent hierdoor dus gebonden aan het merk Apple. Maar macOS heeft zeker zijn voordelen. Het is zeer stabiel, zeer snel, en gebruiksvriendelijk. Nadeel is wel dat MacBooks prijzig zijn. Maar je krijgt zeker kwaliteit voor je geld. Je kan trouwens met macOS alle taken doen die met een Windows laptop zou doen. Er zijn alleen andere programma’s of apps voor nodig. Een MacBook Air is het goedkoopste model en kost al gauw € 1199. Het loont dus zeker de moeite om MacBook prijzen te vergelijken.

Chrome OS

Chrome OS is een vrij recent besturingssysteem, vooral gericht op gebruikers die enkel surfen en mailen. Er zijn veel fabrikanten die laptops aanbieden met Chrome OS. Deze zogenaamde Chromebooks zijn dan ook zeer goedkoop. Ik zou ze enkel aanraden indien je echt niets anders zou doen dan surfen op het internet.

Chrome OS zou ik momenteel dus niet aanraden voor wie intensieve taken doet op zijn computer. De besturingssystemen voor intensief computer gebruik zijn Windows en macOS. Welke van de 2 je kiest is een beetje persoonlijke voorkeur. Ikzelf ben gebruiker van beide systemen. Tegenwoordig is het ook zo dat je gerust taken kan verder zetten op je Windows PC die je bent begonnen op je Mac bijvoorbeeld. Of vice versa. Kies je voor macOS dan ben je gebonden aan de hardware (MacBooks) die Apple je aanbiedt. Maar in tegenstelling tot wat men soms denkt krijg je bij Apple zeker waar voor je geld.

Wil je eerder traditioneel blijven dan is Windows zeker en vast een goede keuze. Windows 11 (de meest recente versie van Windows) is een zeer stabiel systeem die eveneens gebruiksvriendelijk is. Voor de doorsnee gebruiker raad ik zeker Windows aan.

Processor

Welke processor kiezen voor laptop?

De processor of CPU is het brein van je computer. Hoe sneller de processor hoe sneller, en ook duurder, je computer. Ook belangrijk, er zijn 2 fabrikanten, de bekendste is Intel, de minder bekende in AMD.

Beide zijn goed, AMD is vaak goedkoper dan Intel. In goedkopere computers kan je al eens een AMD processor vinden. Laat dat je zeker niet afschrikken, soms zijn AMD processors zelfs sneller dan de duurdere variant van Intel. Het lijstje met beschikbare processoren voor laptops is behoorlijk groot:

Intel Processoren

Intel Celeron (traag, niet kopen)
Intel Core M (traag, niet kopen)
Intel Pentium (traag, niet kopen)
Intel Core i9 (Pro klasse)

AMD Processoren

AMD A6 (traag, niet kopen)
AMD A9 (traag, niet kopen)
AMD A12 (traag, niet kopen)
AMD Ryzen 9 (Pro klasse)

Vermijd absoluut processoren te kopen waarbij “traag” vermeld staat. Je zal deze vinden in laptops die rond de € 300 à € 400 kosten. Deze laptops zullen na enkele maanden echt waardeloos zijn. Koop enkel laptops met Intel Core i processoren of laptops met AMD Ryzen processoren. Het is een advies die ik geef bij elke categorie van laptops op mijn website. Laat je niet verlijden door verkopers die het anders zeggen.

Intel is in 2023 gestopt met de benamingen Celeron en Pentium. In plaats daarvan zal Intel enkel gebruik maken van de naam “Intel” en krijgen de laptops een sticker “Intel inside”. Een beetje misleidend dus. Let dus goed op dat je een laptop koopt met een sticker “Intel Core i3, i5, i7 of i9”.

Laptop kopen waarop letten? Let dus vooral hierop: Koop geen laptop met een te trage CPU (Processor)

Apple Silicon Processor

Apple introduceerde in 2020 zijn eigen processor. De Apple M1 processor. Sindsdien is Apple helemaal afgestopt van Intel processoren in zijn computers. Op dit moment wordt in de meeste laptops de Apple M2 en Apple M3 processor gebruikt. Opmerkelijk is dat deze processoren 4 jaar na de eerste lancering nog steeds zuiniger en efficiënter zijn dan de nieuwste generetie Intel of AMD chips.

Overweeg je een Apple MacBook? De Apple M1 of M2 processor is de krachtigste processor voor laptops op de markt! Alle bovenstaande laptops beschikken over deze nieuwe processor.

Opslag

Het volgende puntje waar we op moeten letten is het opslagapparaat. Vroeger zij men al eens de “harde schijf”. Tegenwoordig spreekt men niet meer van harde schijf. Maar wel van SSD of HDD. Waarbij SSD staat voor Solid State Drive en HDD staat voor Hard Disk Drive (of de harde schijf van vroeger). Anno 2024 hebben laptops bijna zo goed als allemaal een SSD opslagapparaat. Let wel op dat je minstens 512 GB aan opslag hebt. Een combinatie van SSD en HDD wordt tegenwoordig niet meer verkocht.

 • Neem minstens 512 GB opslag
 • In sommige laptops kan je een SSD toevoegen

Werkgeheugen of RAM

hoeveel RAM in laptop?

Vaak wordt deze een beetje verward met het opslag apparaat. Het werkgeheugen zal gegevens tijdelijk opslaan, tegenover een opslagapparaat die het permanent zal opslaan. Werkgeheugen is héél erg belangrijk. Hoe meer werkgeheugen, hoe meer taken en complexe taken je tegelijk kan uitvoeren. Ook surfen op het internet vraagt veel werkgeheugen. Laat je dus niet om de tuin leiden, ook een laptop om enkel te surfen heeft aardig wat werkgeheugen nodig.

Tegenwoordig is de standaard bij laptops 8 GB werkgeheugen. De betere laptops beschikken over 16 GB of zelfs meer. Koop steeds een laptop met minstens 8 GB aan werkgeheugen. Dat is tegenwoordig echt het minimum. Het beste kan je een laptop kopen met 16 GB RAM. Bekijk ook of je zelf achteraf RAM geheugen kan bijplaatsen of vervangen. Mocht je laptop later wat trager gaan werken kan je door zelf geheugen toe te voegen of door geheugen te vervangen je laptop sneller maken.

 • Koop een laptop met minstens 8GB aan RAM. 16 GB is aangeraden

Het beeldscherm

Een niet onbelangrijk onderdeel van een laptop is het beeldscherm. Er zijn verschillende types van beeldschermen bij laptops. En ook verschillende resoluties. Belangrijk om hier te onthouden is dan IPS beeldschermen meestal de beste zijn. Een veel gebruikte resolutie is HD. Let er vooral op dat je een laptop koopt met HD scherm. Als is het ook geen must. Wil je echt een goed scherm koop dan een laptop met een IPS paneel.

 • Koop minstens een HD scherm
 • IPS paneel heeft de voorkeur maar is geen must

Grafische kaart

Tegenwoordig zit de grafische kaart in de processor. Dat is zeker voldoende zolang je geen games wenst te spelen. Wens je toch games te spelen koop dan een gaming laptop met een extra grafische kaart. De beste koop hierin is een NVIDIA GeForce RTX kaart. Welke, is sterk afhankelijk van welke spelletjes je wenst te spelen. De nieuwste serie is de NVIDIA GeForce RTX 4000 serie. Deze zijn wel bijzonder prijzig en niet altijd beter dan de voorgaande generatie.

Meer over gaming laptops lees je hier.

Besluit: waarop letten bij aankoop van een laptop?

Bovenstaande puntjes geven je een goed idee waarop je moet letten wanneer je een laptop koopt. Het zijn ook stuk voor stuk de criteria waar ik op let wanneer ik de laptops selecteer voor deze website. Wanneer je dus een laptop koopt die vermeld wordt in een van onze lijstjes hier op de website ben je dus zeker dat hij voldoet aan alles wat ik hierboven heb beschreven. Bij ons kan je dus een laptop kopen met een gerust hart.

Bekijk hieronder onze lijstjes met laptops:

Heb je bij het lezen van deze tekst nog de vraag welke laptop bij jou past? Vraag je je af welke laptop kopen? Dan hebben we het voor jou eenvoudig gemaakt. Aan de hand van jou gebruik krijg je meteen een overzicht van welke laptops je best kan kopen.

Vaak gestelde vragen

Waar moet je op letten bij aankoop van een laptop?

Dit is natuurlijk afhankelijk van waarvoor je je laptop gaat gebruiken. Maar indien je let op een aantal puntjes dan kom je sowieso al een heel eind. Let erop dat je CPU snel genoeg is. Koop een laptop met voldoende RAM geheugen. Ga dan kijken of je een aparte videokaart nodig hebt voor je gebruik of niet. Wil je een laptop kopen dit is mijn advies.

Wat zijn de valkuilen bij aankoop van een laptop?

De grootste valkuil is de prijs. Meestal willen mensen niet teveel geld uitgeven aan een nieuwe laptop. Begrijpelijk ook, laptops kunnen heel duur zijn. Je kan dan ook heel goedkope laptops vinden maar vaak blijken die een miskoop. Een trage processor, te weinig RAM geheugen en je zit met een laptop die te traag blijkt te zijn. Wil je dit vermijden? Bekijk dan onze selectie van goedkope laptops.

Welke laptops zijn momenteel aan te raden?

Indien je opzoek bent naar een laptop die voldoet voor de gemiddelde gebruiker. Een laptop met een goede prijs kwaliteit verhouding. Dan kan ik je aanraden om eens een kijkje te nemen naar onze selectie beste laptop. Dat is een lijst van laptops die momenteel te verkrijgen zijn met een heel goede prijs kwaliteit verhouding.

Heb je een vraag? Of nood aan extra advies?

Geen probleem, ik sta je graag bij! Stel hieronder in de reacties je vraag en ik help je graag verder met persoonlijk advies. Alle vragen krijgen dezelfde dag een persoonlijk antwoord!

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel: Laptopmag, The Verge, Wired

Nicolas Claeys
Nicolas Claeys

Nicolas Claeys of Nico van De Beste Laptop, is technologie en laptop expert. Al sinds 1997 volgt hij de PC wereld op de voet. Zowel Windows systemen als MacOS systemen kennen voor Nicolas geen geheimen. In 2017 richtte hij Debestelaptop.be op. De website is inmiddels uitgegroeid tot de meest toonaangevende en gerespecteerde laptop site van België

2 Reacties
 1. Bedankt voor de tips, hier ga ik op letten. Ik ben op zoek naar een nieuwe laptop en ben bij mijn huidige laptop vooral de lange opstart snelheid beu. Als de laptop een maal aan staat gaat het allemaal wel. Hoe kan ik weten hoe lang een laptop nodig heeft om op te starten?

  • Beste Niek,

   Heel erg bedankt voor je reactie. Een laptop die traag opstart kan meerdere oorzaken hebben.
   Meestal ligt de oorzaak bij een te trage processor, en de vele applicaties die op de achtergrond tijdens het opstarten worden opgestart. Ook een bureaublad vol documenten en foto’s kan een trage opstart veroorzaken.
   Kijk anders eens bij mijn tips voor trage laptops.

   Wanneer je een nieuwe laptop koopt en een snelle opstart belangrijk is let je best op deze punten:
   – Koop een laptop met minstens een i5 processor
   – Minstens 16GB RAM
   – Koop een laptop met SSD en zonder HDD (maar dat is bij alle laptops zo tegenwoordig)
   Alle laptops in onze beste laptop lijst voldoen aan deze eisen trouwens.

   Hopelijk ben je hier al een eind mee geholpen. Als je nog vragen hebt stel ze gerust, ik help je graag verder!

Kan ik jou verder helpen?

De Beste Laptop