Trage laptop sneller maken? Volg deze 10 tips!

Trage laptop sneller maken

Je trage laptop sneller maken? Heb je het gevoel dat je constant zit te wachten tot hij je inhaalt? Als dat zo is, maak je dan geen zorgen je bent niet de enige. Veel mensen merken dat hun laptop na een tijdje traag begint te lopen.

Er zijn echter een aantal dingen die je kan doen om uw laptop weer sneller te maken. In dit artikel bespreken we 10 tips waarmee je de prestaties van je laptop kunt verbeteren. Verwacht echter geen mirakels. Als je laptop ouder is dan 6 jaar dan heeft hij zijn beste tijd wel gehad. Of misschien heb je gewoon een te trage laptop gekocht? Dan had je misschien beter eens gekeken naar ons lijstje van beste laptops.

Je trage laptop sneller maken, de tips.

Onderstaande tips zullen ongetwijfeld helpen om je laptop sneller te maken. Maar verwacht tegelijk ook geen mirakels. Een laptop heeft na 5 jaar zeker zijn beste tijd gehad. Begin sowieso met de minst drastische tips. Een systeemherstel uitvoeren bijvoorbeeld is slechts nodig als alle andere tips niet werken. De meeste tips zijn sowieso goed zelf te doen.

Trage laptop sneller maken? Begin bij je bureaublad!

Trage laptop sneller maken, ruim je bureaublad op

Heb je bij de opstart van je laptop de tijd om een tas koffie te zetten? Terug te komen om te zien dat je laptop nog aan het opstarten is? Dan is de kans ook heel groot dat je bureaublad vol geladen zit met icoontjes en bestanden. Alle bestanden op je bureaublad worden meteen geladen in je RAM geheugen en vreten dus aan de snelheid van je laptop. Een trage laptop sneller maken kan dus door onnodige snelkoppelingen en bestanden op je bureaublad te verwijderen.

Sluit onnodige programma’s

Een van de eenvoudigste dingen die je kunt doen om de snelheid van je laptop te verbeteren is het sluiten van alle programma’s die je niet gebruikt. Als er programma’s op de achtergrond draaien, kan dit je laptop aanzienlijk vertragen. Dus, kijk eens naar alle programma’s die je open hebt staan en sluit de programma’s die je niet gebruikt. Ga in Windows naar instellingen en zoek “opstart apps”. Schakel daar de apps uit die je niet nodig hebt. Dit zal de snelheid van uw laptop meteen helpen verbeteren!

Weg met je anti virus programma!

Wat? Wat zeg jij nu? Je anti virus programma verwijderen? Jawel, verwijder je anti virus programma! Windows 10 en 11 zijn standaard uitgerust met een heel goed anti virus programma ‘Windows Defender”. Dit zorgt er voor dat bijkomende anti virus programma’s overbodig zijn geworden. Je kan ze dus met een gerust hart verwijderen. Maar, dan komen we ook bij het volgende puntje. Het is heel belangrijk dat je je laptop en dus Windows altijd up-to-date houdt.

Update je besturingssysteem

Hou je besturingssysteem altijd up-to-date. Bij veel mensen heerst het fabeltje dat updates je laptop vertragen. Dat is echter niet zo. Het is zelfs eerder zo dat verouderde besturingssystemen je laptop zullen vertragen. Het updaten van je besturingssysteem is zoals het onderhoud van je wagen. Het zorgt ervoor dat je laptop fit en gezond blijft.

Verwijder bestanden en programma’s

Een trage laptop sneller maken staat ook gelijk met het verwijderen van bestanden en programma’s die je niet meer nodig hebt. Na verloop van tijd kun je veel onnodige bestanden en programma’s verzamelen. Als je ze niet nodig hebt, verwijder ze! Dit zal helpen ruimte vrij te maken op je laptop en de snelheid te verbeteren.

Plaats extra RAM geheugen

Laptop sneller maken door RAM bij te plaatsen
Een trage laptop sneller maken kan ook door RAM geheugen bij te plaatsen. meestal kan je dit ook zelf doen.

Als je wilt dat je laptop nog sneller werkt, kan je proberen het RAM-geheugen of de opslagruimte te upgraden. Door meer RAM-geheugen toe te voegen, kan je de snelheid van je laptop aanzienlijk verbeteren. De huidige norm is minimaal 8GB RAM. Aanbevolen wordt om 16GB RAM te gebruiken.

Plaats een SSD

Heb je nog een laptop die werkt met een klassieke HDD? Als je veel bestanden en programma’s hebt, kan het plaatsen van een SSD helpen om de snelheid van uw laptop te verbeteren. Dit kan je zelf doen maar vergt wel enige kennis. Misschien ken je iemand in je omgeving die dat voor jou kan doen.

Reinig je laptop

Computers en laptops produceren hitte. Je zal zelf wel gemerkt hebben dat naarmate je laptop ouder wordt hoe warmer hij zal beginnen aanvoelen. Dat komt vaak niet doordat de laptop intensievere taken moet doen, maar wel omdat de ventilatie roosters verstopt geraken. Je kan je laptop eenvoudig even reinigen met een busje perslucht. Een laptop die koel blijft zal beter presteren.

Verwijder tijdelijke bestanden

Het verwijderen van tijdelijke bestanden is een andere geweldige manier om de snelheid van je laptop te verbeteren. Tijdelijke bestanden worden aangemaakt wanneer u programma’s gebruikt of op het internet surft. Na verloop van tijd kunnen deze tijdelijke bestanden je laptop vertragen. Om ze te verwijderen, zoek je in Windows naar “Schijfopruiming”. Met deze tool kan je alle tijdelijke bestanden onnodige bestanden van je laptop verwijderen. Vergeet ook niet de cookies en geschiedenis van je internetbrowser regelmatig te wissen.

Drastisch maar effectief, systeemherstel uitvoeren

Als je een grote impact wilt hebben op de snelheid van je  laptop, kan je proberen een systeemherstel uit te voeren. Hiermee zet je je laptop terug naar de fabrieksinstellingen. Dit kan een goede manier zijn om de snelheid van je laptop verbeteren als deze al lange tijd traag is. Het is echter belangrijk om te weten dat dit ook alle bestanden of programma’s zal verwijderen die je hebt geïnstalleerd sinds je je laptop hebt. Maak dus eerst een back-up van uw bestanden voordat u een systeemherstel uitvoert!

Wat als deze tips niet werken?

Deze tips zijn de meest effectieve tips om je laptop sneller te laten werken. Het kan echter zijn dat deze tips niet helpen of niet haalbaar zijn. Dan is je laptop misschien ook gewoon een te trage laptop of een verleerde aankoop geweest. Een nieuwe laptop kopen kan ook een oplossing zijn. Ook een goedkope laptop kan een snelle laptop zijn.

Heb jij nog tips? Heb je vragen? Stel ze gerust in de reacties onderaan dit artikel. Ik help je graag verder.

Trage laptop sneller maken: Vaak gestelde vragen

Kan je elke laptop weer sneller maken?

Je kan zo goed als elke oude laptop terug wat sneller maken. Meer verwacht ook geen mirakels. Een laptop die al enkele jaren oud is zal langzaam aan trager en trager zijn. Dat komt niet meteen door je laptop maar wel door de software die meer vereist van je laptop. Daar valt weinig aan te doen. Als je laptop al altijd traag is geweest, dan zal je hem niet sneller kunnen maken dan dat hij was bij aankoop. Maar onze tips zullen je sowieso helpen je laptop sneller te maken.

Ik heb alles gebrobeerd maar mijn laptop wordt niet sneller…

Dan is je laptop misschien wel te oud geworden. Of misschien heb simpelweg geen goed model gekocht. Een goede aankoop garandeert je jarenlang plezier met je laptop. Kies daarom de beste laptop die er momenteel is.

Welke laptops blijven het langst topprestaties leveren?

Elke laptop of computer is gevoelig voor prestatieverminderingen na verloop van tijd. Maar Apple laptops (MacBook’s) hebben wel een uitstekende reputatie wat betreft duurzaamheid. Het is niet uitzonderlijk dat een MacBook van Apple 10 jaar meegaat. Vandaar ook de hoge tweedehandswaarde van MacBooks.

Heb je een vraag? Of nood aan extra advies?

Geen probleem, ik sta je graag bij! Stel hieronder in de reacties je vraag en ik help je graag verder met persoonlijk advies. Alle vragen krijgen dezelfde dag een persoonlijk antwoord!

Nicolas Claeys
Nicolas Claeys

Nicolas Claeys of Nico van De Beste Laptop, is technologie en laptop expert. Al sinds 1997 volgt hij de PC wereld op de voet. Zowel Windows systemen als MacOS systemen kennen voor Nicolas geen geheimen. In 2017 richtte hij Debestelaptop.be op. De website is inmiddels uitgegroeid tot de meest toonaangevende en gerespecteerde laptop site van België

Vragen of opmerkingen zijn steeds welkom

Kan ik jou verder helpen?

De Beste Laptop