Wat is een processor of CPU?

Laptop onder 700 euro kopen

Wanneer je een laptop wenst te kopen krijg je allerlei termen naar je hoofd geslingerd. CPU, RAM geheugen, SSD en ga zo maar door. In dit artikel leggen we je uit wat een CPU of processor precies is en wat die precies doet.

Hoe snel is je laptop? Als je die vraag krijgt dan wordt er vaak gerefereerd naar de processor van uw laptop. Want ja de processor van je laptop bepaald in grote mate hoe snel die zal zijn. Hoe dit allemaal in elkaar zit probeer ik je duidelijk te maken in dit artikel.

Wat is een processor of CPU?

wat is een processor in een laptop?
Zo ziet een CPU er uit. Dit is een Intel i9 processor.

Een CPU is een centrale verwerkingseenheid (Central Processing Unit) en wordt ook wel een “processor” genoemd. Het is het brein van de computer, waar de meeste berekeningen plaatsvinden. Hoe sneller de CPU, hoe sneller hij deze berekeningen kan uitvoeren.

De processor is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de instructies van een programma. Wanneer je een programma aanklikt, haalt de processor de instructies uit het geheugen, decodeert ze en voert ze vervolgens uit. De snelheid van de CPU wordt gemeten in GHz (gigahertz). Een processor van 1 GHz kan een miljard bewerkingen per seconde uitvoeren.

Tegenwoordig hebben processoren meerdere kernen. Een kern (core) is een verwerkingseenheid binnen de CPU. Hoe meer kernen een processor heeft, hoe meer bewerkingen hij tegelijk kan uitvoeren. Daarom is een dual-core processor sneller dan een single-core processor.

Processor Merken

Er zijn drie hoofdmerken van processoren: AMD, Intel, en ARM

Intel is de grootste en bekendste fabrikant van processoren. AMD is een kleinere producent dat processoren vervaardigt die compatibel zijn met die van Intel. ARM-processoren worden gebruikt in mobiele apparaten zoals telefoons en tablets. Maar sinds 2020 vind je ook ARM processoren in Apple computers. Zogenaamde Apple Silicon processoren, zoals de Apple M1.

Dit wil dus zeggen dat voor Windows laptops altijd wordt gewerkt met ofwel een AMD processor of een Intel processor

Welke Intel processoren zijn er?

Er zijn verschillende types Intel processoren, maar de meest voorkomende zijn:

• Core i3: processor op instapniveau. Deze is geschikt voor basistaken zoals surfen op het internet en het gebruik van Microsoft Office.
  • Core i5: processor uit het middensegment. Geschikt voor meer veeleisende taken, zoals foto- en videobewerking.
  • Core i7: processor uit het topsegment. Geschikt voor gaming en andere veeleisende taken.
  • Core i9: Intel’s top processor. Deze is alleen te vinden in high-end laptops

Welke AMD-processoren zijn er?

Net als Intel zijn er verschillende soorten AMD-processoren. De meest voorkomende zijn:

• Ryzen 3: processor op instapniveau
  • Ryzen 5: processor uit het middensegment
  • Ryzen 7: high-end processor
  • Ryzen 9: processor uit het topgamma

Zoals je kan zien, zijn er veel verschillende soorten processoren op de markt. Welk type processor je nodig hebt, hangt af van het soort taken dat je op jouw computer wilt uitvoeren. Als je alleen een basislaptop voor dagelijks gebruik nodig hebt, is een Intel i3 of AMD Ryzen 3 voldoende. Als je echter veeleisende taken wenst te doen op je laptop, zoals gaming of videobewerking, heb je een krachtigere processor nodig, zoals een Intel i7 of AMD Ryzen 7.

Apple Silicon

Apple Silicon M1

In 2020 kondigde Apple aan dat het zou overstappen van Intel-processors naar zijn eigen, op maat ontworpen processors, Apple Silicon genaamd. De eerste Macs met Apple Silicon zijn sinds eind 2020 verkrijgbaar. De Apple M1 processor wordt gebruikt in de MacBook Air, MacBook Pro 13-inch, en Mac mini. De Apple M1 is een 7 nm-processor met 8 kernen (4 krachtige en 4 zeer efficiënte). Hij heeft een basiskloksnelheid van 3,2 GHz en kan Turbo Boost tot 3,8 GHz.

De Apple M1 processor is sneller dan de Intel Core i7-processor in sommige taken, maar niet in alle. Over het algemeen is de Apple Silicon sneller dan Intel-processors voor taken waarbij grafische afbeeldingen en machinaal leren een rol spelen. Hij is ook energiezuiniger, wat betekent dat hij langer op een acculading kan werken. Verder produceert deze chip van Apple héél weinig warmte. Ideaal voor je batterij dus. Wil je een Mac kopen? Koop dan een Mac die voorzien is van een Apple Silicon processor. Momenteel zijn dat de Apple M1 en M2 processoren.

Intel of AMD welke processor is de beste?

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Beide fabrikanten leveren heel goede CPU’s. Ze hebben beide voor en nadelen. Intel is reeds lange tijd leider in de CPU markt. Echter is het zo dat Intel lang niet meer de snelste processoren levert. Op dit moment zijn de meeste AMD processoren minstens even snel als een vergelijkbare Intel chip. Voor de meeste laptops is vooral energie verbruik en warmteproductie belangrijk. Warmte is vijand nummer 1 van je  laptopbatterij. AMD chips worden veelal minder warm dan Intel chips. Voor je batterij en een beter energieverbruik ben je dus beter met AMD.

Als je daarbij neemt dat AMD veelal goedkoper is dan Intel dan zou je kunnen stellen dat je beter bent met een AMD processor dan met een Intel processor. Persoonlijke voorkeur speelt hier uiteraard ook een belangrijke rol.

We zouden kunnen besluiten dat je voor een laptop voor dagelijks gebruik zeker een laptop mag kiezen met een AMD chip. Ga je voor een gaming laptop? Dan zou ik een Intel chip aanraden.

Welke snelheid kiezen van CPU?

laptop met intel processor

De snelheid van de processor wordt gemeten in GHz (gigahertz). Hoe hoger het getal, hoe sneller de processor. De meeste processoren hebben een snelheid van 3 GHz of meer.

De snelheid is echter niet het enige dat bepaalt hoe snel een processor is. Het aantal kernen speelt ook een rol. Een processor met meerdere cores kunnen meerdere taken tegelijk uitvoeren, waardoor ze sneller kunnen zijn dan een single-core processor.

Als je een nieuwe laptop koopt, moet je niet alleen de snelheid van de processor controleren, maar ook het aantal cores.

Het verschil tussen cores en threads

Wanneer je de specificaties van een processor bekijkt, ziet u vaak het aantal cores en threads. Een Intel Core i7-8700 heeft bijvoorbeeld 6 cores en 12 threads. Wat is nu het verschil tussen cores en threads?

Een core is een fysiek onderdeel van de processor. Een thread is een softwareterm dat verwijst naar het vermogen van de processor om meerdere taken tegelijk uit te voeren.

Een single-core processor kan dus maar één taak tegelijk uitvoeren. Een multicoreprocessor kan twee taken tegelijk uitvoeren. En een quad-core processor kan vier taken tegelijk uitvoeren. De meeste processoren hebben tegenwoordig meerdere cores. De Intel Core i7-8700 heeft bijvoorbeeld 6 cores. Dit betekent dat hij 6 taken tegelijk kan uitvoeren.

Het aantal threads is vaak twee keer zo groot als het aantal cores. Dus, de Intel Core i7-8700 heeft 12 threads. Dit betekent dat het 12 taken tegelijk kan uitvoeren.

Laten we dit even allemaal verduidelijken. Stel nu dat een oven in je keuken 1 core is van je processor. Dan is de thread het aantal lagen dat elke oven bezit. Elke oven heeft 2 lagen waarin je je waren kan bereiden. Hoe meer ovens je hebt hoe meer lagen je hebt om koekjes te bakken.

Wat is de cache van een processor?

De cache is een kleine hoeveelheid geheugen die in de processor is ingebouwd. De cache wordt gebruikt om gegevens en instructies op te slaan die de processor snel moet kunnen raadplegen.

De grootte van de cache varieert van processor tot processor. De Intel Core i7-8700 heeft bijvoorbeeld een cache van 12 MB. De AMD Ryzen 7 2700X heeft een cache van 32 MB.

De cache is belangrijk omdat hij de processor kan helpen sneller te werken. Als de gegevens en instructies die de processor nodig heeft in de cache staan, kan de processor er snel bij. Hoe meer hoe beter dus. Maar ook hoe duurder het prijskaartje.

Hoe kies je een processor voor je computer?

Wanneer u een nieuwe computer koopt, moet u overwegen welk type processor u nodig hebt. Als u alleen een basis laptop voor dagelijks gebruik nodig hebt, is een Intel- of AMD-processor prima. Als je echter meer veeleisende taken wilt uitvoeren, zoals op een gaming laptop of videobewerking, heb je een krachtigere processor nodig, zoals een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7.

je moet ook rekening houden met het aantal cores en threads. Een processor met meer cores en threads kan meer taken tegelijk uitvoeren en zal sneller zijn dan een processor met minder cores en threads.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een trage processor?

Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan een trage processor.

Een voordeel is dat een langzame processor je geld kan besparen. Trage processoren zijn vaak goedkoper dan snellere processoren.

Een ander voordeel is dat een langzame processor de levensduur van de batterij van jouw laptop kan verlengen. Als je laptop een langzame processor heeft, verbruikt hij minder stroom en wordt de gaat de batterij langer mee.

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan een langzame processor. Een van de nadelen is dat een langzame processor uw laptop trager kan maken. Als je gewend bent een snelle computer te gebruiken, kan een langzame laptop frustrerend zijn.

Een ander nadeel is dat een trage processor het aantal taken dat je op jouw laptop kunt uitvoeren kan beperken. Als je veeleisende taken wilt uitvoeren, zoals gamen of videobewerking, heb je een snellere processor nodig. De meeste goedkope laptops hebben dus een tragere processor. Voor gewoon email en internet gebruik is dit echter voldoende.

Wat zijn de voor- en nadelen van een snelle processor?

Het belangrijkste voordeel van een snelle processor is dat jouw laptop er sneller door wordt. Als je gewoon bent een trage computer te gebruiken, kan een snelle laptop een grote verbetering zijn.

Een ander voordeel is dat een snelle processor je in staat kan stellen om meer veeleisende taken uit te voeren op uw laptop. Als je games wilt spelen of video’s wilt bewerken, dan heb je een snellere processor nodig.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan een snelle processor. Een van de nadelen is dat een snelle processor duurder kan zijn. Als je basislaptop voor dagelijks gebruik nodig hebt, kan een langzamere processor een betere optie zijn.

Een ander nadeel is dat een snelle processor de batterijduur van uw laptop kan verminderen. Als jouw laptop een snelle processor heeft, zal hij meer stroom verbruiken en warmte produceren waardoor de batterij minder lang meegaat.

je moet zowel de voor- als de nadelen van een snelle processor in overweging nemen voordat je beslist of je al dan niet een laptop met een snelle processor koopt. Een goede basis laptop is voorzien van een processor die de perfecte balans biedt tussen prestaties en batterij verbruik. Je vindt deze zeker onder een budget van 1000 euro voor een laptop.

Kan de CPU in een laptop worden vervangen?

laptop processor vervangen

Neen, bij laptops is de keuze van je processor meestal definitief. Dit komt omdat bij laptops de processor vaak vast gesoldeerd wordt op het moederbord waardoor deze niet meer te vervangen is.

Bij desktops daarentegen is het vaak wel mogelijk om je processor zelf te vervangen. Daar is wel enige kennis voor nodig. Let hierbij wel op. Je blijft wel gebonden aan het merk van processor waarmee je je computer hebt gekocht. Een Intel processor vervangen door een AMD processor is niet mogelijk zonder dat je ook het moederbord gaat vervangen.

Dus? Wat is nu een processor?

De uitleg over een processor is vrij technisch. Om het wat eenvoudiger voor te stellen kan je het eigenlijk perfect vergelijken met een keuken. Waar de keuken je processor in je computer is. De oven waarin je je koekjes bakt is de kern (core) van je processor en het aantal lagen in je oven zijn de threads.

Stel je gaat koekjes bakken in je keuken voor je gezin. Om die koekjes te bakken heb je een oven nodig. Die oven beschikt over 2 lagen om schalen met koekjes in te plaatsen. Voor je eigen gezin kan 1 oven met 2 lagen perfect voldoende zijn. Echter, wanneer je plots koekjes moet bakken voor de ganse familie dan heb je een probleem. Je hebt niet voldoende capaciteit om snel koekjes te bakken.

Stel dat je in je keuken 12 ovens hebt in je keuken met 24 lagen om koekjes te bakken. Dan kan meteen al heel wat meer koekjes afbakken.

Intel of AMD? Welke processor kies ik?

Beide fabrikanten zijn goed. Welk merk van processor je kiest zal dus afhankelijk zijn van wat je budget is en welke laptop je precies nodig hebt. Heb je een laptop gevonden naar je wens met een AMD processor? Twijfel niet, AMD is een even goede keuze als Intel.

Welke processor kies ik voor mijn laptop?

Doe je enkel enkele basistaken met je laptop zoals surfen op het internet, emails lezen, films kijken en office toepassingen? Kies dan voor een Intel Core i3 of AMD Ryzen 3.
Gebruik je je laptop voor beeldbewerking, kleine video bewerkingen en kleine games? Kies dan voor een Intel i5 of AMD Ryzen 5.
Ga je zwaar gamen, videos bewerken met professionele software of ga je CAD toepassingen gebruiken? Kies dan zeker voor een Intel i7 of AMD Ryzen 7.
Onthou vooral dat AMD Ryzen 5 en Intel i5 steeds een veilige keuze is.

Welke processoren moet ik vermijden?

vermijd sowieso elke processor van Intel of AMD die niet vermeld worden in dit artikel. Deze zijn te traag voor een laptop. uitzondering hierop zijn Chromebooks. Deze mogen gebruik maken van minder krachtige CPU’s.

Heb je een vraag? Of nood aan extra advies?

Geen probleem, ik sta je graag bij! Stel hieronder in de reacties je vraag en ik help je graag verder met persoonlijk advies. Alle vragen krijgen dezelfde dag een persoonlijk antwoord!

Nicolas Claeys
Nicolas Claeys

Nicolas Claeys of Nico van De Beste Laptop, is technologie en laptop expert. Al sinds 1997 volgt hij de PC wereld op de voet. Zowel Windows systemen als MacOS systemen kennen voor Nicolas geen geheimen. In 2017 richtte hij Debestelaptop.be op. De website is inmiddels uitgegroeid tot de meest toonaangevende en gerespecteerde laptop site van België

Vragen of opmerkingen zijn steeds welkom

Kan ik jou verder helpen?

De Beste Laptop