De beste laptop van 2024

Beste laptop 2024

Wat is nu de beste laptop die je kan kopen op dit moment? Als je je die vraag stelt ben je meer dan waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe laptop. Wens je je oude laptop te vervangen door een nieuw toestel of ben je gewoon naar een nieuwe Windows laptop? Dan zal deze gids je zeker en vast helpen.

Wanneer je een nieuwe laptop wenst te kopen dan is het goed je eerst de vraag te stellen waarvoor je je laptop precies gaat gebruiken. Nu en in de toekomst. Het is van uitermate groot belang nooit een laptop te kopen die juist voldoende krachtig is om te voldoen aan je huidige verwachting.

Een eerste belangrijke tip die we jou kunnen geven is om in elk geval een laptop te kopen die iets krachtiger is dan nodig voor je huidig gebruik. Je laptops en de software erop, zoals Windows, gaan in de toekomst steeds meer rekenkracht vragen van je laptop. Voorzie dus steeds enige reserve.

Onze laptops die we selecteren houden hier steeds rekening mee. Deze laptops zijn voldoende krachtig voor bovengemiddeld thuisgebruik. En komen bovendien met een aanvaardbaar prijskaartje. Enkele modellen zijn ook zo geselecteerd dat je bij aankoop nog kan kiezen tussen verschillen krachtige en minder krachtige, en dus goedkopere, modellen.

Top 5 laptops van 2024

1.

#1 Lenovo IdeaPad 5 – Beste koop

Lenovo IdeaPad 5

De Lenovo IdeaPad 5 is zonder twijfel de beste laptop die je momenteel kan kopen. Deze laptop is comfortabel om mee te werken en biedt je superieure prestaties.

Wat bij gebruik van de Lenovo IdeaPad ook meteen opvalt, is hoe goed het toetsenbord en het trackpad zijn. Daarnaast heeft hij een hele goede batterij, en bijzonder goede prestaties. Deze laptop is echt een topproduct.

Over de hardware

De Lenovo IdeaPad 5 die wij hebben geselecteerd is verkrijgbaar met zowel de Intel Core i5 als de Intel Core i7 processor. Er is een goedkoper model beschikbaar met slechts 8 GB RAM. We raden toch eerder aan om te opteren voor een model met 16 GB RAM. Heb je meer grafische kracht nodig? Dan is er ook een model beschikbaar met een VIDIA GeForce MX550. Deze grafische kaart is uitermate geschikt voor fotobewerking en videobewerking. Maar is echter niet geschikt om de meest recente games mee te spelen.

De Lenovo IdeaPad 5 beschikt standaard over 3 USB aansluitingen: 2 USB 3.0 aansluitingen en 1 USB-C aansluiting. Verder vind je ook nog een HDMI aansluiting en een hoofdtelefoon aansluiting.

Voordelen:

De Lenovo IdeaPad 5 komt in een mooie aluminium behuizing. Hij is dus stevig en stijlvol. De randen rondom het scherm zijn heel erg dun, wat goed is om je minder afgeleid te voelen. De laptop is geschikt voor thuisgebruik en zelfs professioneel gebruik. Kies je voor het model met i7 processor dan kan je zelfs video’s bewerken aan een zeer voordelige prijs. Nog een pluspunt van deze laptop is de aanwezigheid van een geheugenkaartlezer.

Nadelen:

Deze laptop is echter niet geschikt om te gamen. Alhoewel de geleverde processor voldoende krachtig zou zijn. Kan dat niet gezegd worden van de grafische kaart die geleverd wordt met deze laptop. Wil je dus gamen, dan kijk je beter uit naar een laptop die daar wel geschikt voor is.

Pluspunten
 • Zeer goede bouwkwaliteit
 • Uitmuntende batterij
 • Zéér snel dankzij de Intel processor
Minpunten
 • Niet geschikt voor gaming

Het beste model van dit moment:


2.

#2 HP Pavilion 15 – Beste prijs kwaliteit

De reden waarom de HP Pavilion 15 op nummer 2 staat is eigenlijk vrij simpel. De HP Pavilion biedt een zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Daarnaast is de HP Pavilion 15 in heel wat versies beschikbaar.

En net dat maakt van de HP Pavilion 15 een echte top laptop. Voor een mooi budget krijg je een zeer goede laptop. Je kan kiezen uit verschillende hardware opties zodat je de perfecte keuze kan maken tussen jouw budget en de specificaties die jij nodig hebt. Enkel de minder goede batterij weerhoudt hem van een eerste plaats.

HP Pavilion 15

Over de hardware

De HP Pavilion 15 die we hebben geselecteerd is te verkrijgen met de AMD Ryzen 5 of AMD Ryzen 7 processor. Bovendien komt hij met 16 GB RAM, wat zeker voldoende is voor nu en in de toekomst. Wat betreft de interne opslag kan je kiezen tussen 512 GB of 1 TB.

De HP Pavilion beschikt standaard over 3 USB aansluitingen: 2 USB 3 aansluitingen en 1 USB-C aansluiting. Verder vind je ook nog een HDMI aansluiting en een hoofdtelefoon aansluiting.

Voordelen:

De HP Pavilion 15 heeft een enorm goede reputatie. Het is een van de populairste laptops van dit moment. En dat is niet zomaar. Hij is stevig, heeft een goede bouwkwaliteit en is voorzien van de juiste hardware. Daarnaast heeft hij ook een gunstig prijskaartje. Qua prijs en kwaliteit is hij dus een absolute kampioen. De Lenovo IdeaPad 5 van hierboven heeft echter een betere afwerking en ook de hardware is iets krachtiger. Deze HP laptop is zeker geschikt voor thuisgebruik en professioneel gebruik. Voor fotobewerking is hij echter niet geschikt.

Nadelen:

Zoals eerder gezegd is deze laptop niet geschikt voor fotobewerking, dat is dan ook het grootste nadeel. Verder is de kwaliteit van de webcam ondermaats en ook het toetsenbord kan beter. Is dit echter van ondergeschikt belang voor jou? Dan is deze laptop zeker het overwegen waard.

Pluspunten
 • Degelijke laptop, goede bouwkwaliteit
 • Kan snel opladen met HP Fast Charge
 • Zeer snel dankzij de AMD Ryzen CPU
Minpunten
 • Geen HD webcam
 • Toetsenbord van minder goede kwaliteit.

Het beste model van dit moment:


3.

#3 Acer Aspire 5 – Beste prijs

Acer Aspire 5

Acer is het meest gekend omwille van zijn gunstig geprijsde laptops. En dat is niet anders met deze Acer Aspire 5. Het is een gunstig geprijsde middenklasse laptop.

Voor de meeste gebruikers zal deze laptop voldoen voor je dagelijks gebruik. Je mag er zelfs iets meer van verwachten. Ook voor complexere taken is deze laptop lekker snel. En toch komt hij met een zeer gunstige prijs.

Over de hardware

De Acer Aspire 5 kan worden uitgerust met de Intel Core i3, Intel Core i5 als de Intel Core i7 processor. Indien je dezelfde prestaties wenst voor een voordeliger budget, zijn er ook modellen beschikbaar met een AMD Ryzen 5 processor. Je hebt de optie om te kiezen tussen 8 GB of 16 GB RAM, we raden 16 GB RAM aan. Met betrekking tot de interne opslagcapaciteit kan je kiezen tussen 512 GB of 1 TB. Acer belooft een batterijduur van ongeveer 9 uur. Hou er rekening mee dat bij tests is gebleken dat dit maximaal de helft is.

De Acer Aspire 5 beschikt standaard over 4 USB aansluitingen, dit is meer dan wat we meestal zien in deze prijsklasse. De Acer Aspire 5 heeft 3 USB 3 aansluitingen en 1 USB-C aansluiting. Verder vind je ook nog een HDMI aansluiting en een hoofdtelefoon aansluiting. Een geheugenkaart lezer ontbreekt echter. Daartegenover staat dan wel dat deze laptop beschikt over een ethernet aansluiting. Hiermee kan je je laptop via een kabel aansluiten op een netwerk.

Voordelen:

De Acer Aspire 5 is beschikbaar in heel diverse uitvoeringen, je kan dus ruim kiezen uit een aantal beschikbare modellen. Met grafische kaart of zonder. Met een Intel CPU of AMD CPU. Bovendien zijn de processors allemaal van de laatste generatie. Hierdoor krijg je dus een erg snelle laptop voor een mooie prijs. Een ander voordeel is toch wel de aanwezigheid van een ethernet poort. Hiermee kan je je laptop via een kabel aansluiten op het internet en ben je dus niet enkel afhankelijk van wifi.

Nadelen:

Deze Acer laptop blinkt echter niet uit in batterij capaciteit. Voor de prijs van deze laptop zijn er andere laptops die op dit gebied beter presteren. Ook de bouwkwaliteit laat het hier en daar afweten.

Pluspunten
 • Snelle laptop
 • Lage prijs zonder inboeten op snelheid
 • Ethernet aansluiting
Minpunten
 • Minder goede batterij prestaties

Het beste model van dit moment:


4.

#4 ASUS Vivobook 15 – Beste laptop voor onderweg

De ASUS Vivobook 15 is een dunne, lichte en dus zeer draagbare laptop. Daarom dat ik hem met plezier hier op het lijstje zet. Nog een enorm pluspunt is zijn prachtig OLED scherm.

Hoewel deze laptop een OLED scherm heeft en er gelikt uitziet, krijgt hij niet het duur prijskaartje dat je zou verwachten. Voeg hier nog een snelle CPU aan toe en 16GB RAM. En je hebt een zeer degelijke laptop. Belangrijkste minpunt is zijn batterijduur die niet bij de beste hoort.

Asus Vivobook 15

Over de hardware

Deze ASUS Vivobook 15 OLED krijgt minimaal een Intel i5 of AMD Ryzen 5 processor mee. Heel krachtige processoren die zelfs zware opdrachten in geen tijd tot een goed einde brengen. Voeg daar 16 GB RAM aan toe en je hebt een echt werkpaard. Ook het OLED scherm zal je zeker kunnen bekoren. Bewerk je regelmatig foto’s? Zoek dan niet verder. Voor deze prijs vind je geen betere.

Standaard heeft de ASUS Vivobook 15 vier USB-aansluitingen, wat meer is dan wat doorgaans wordt aangeboden in deze prijsklasse. Van de vier aansluitingen zijn er drie USB 3.0-poorten en één USB-C-poort beschikbaar. Daarnaast heeft de laptop ook een HDMI-aansluiting en een hoofdtelefoonaansluiting, maar helaas ontbreekt een geheugenkaartlezer.

Voordelen:

De ASUS Vivobook 15 komt in een zwarte kunststof behuizing. De randen rondom het scherm zijn flinter dun. Wat ervoor zorgt dat het mooie scherm nog beter tot zijn zecht komt. Hij is zeer degelijk gebouwd en oogt echt mooi. Zijn formaat maakt hem de ideale metgezel voor onderweg. Zijn grootste troef is uiteraard het OLED scherm. Hierdoor heeft deze laptop prachtige kleurweergave wat echt uniek is in dit segment.

Nadelen:

Zijn grootste troef zorgt dan tegelijk ook weer voor zijn grootste nadeel. Een OLED scherm mag dan wel de beste beeldkwaliteit geven die momenteel op de markt is. Het scherm zorgt er dan weer voor dat het energieverbruik hoger is dan bij andere laptops. Niet dramatisch erger, maar hou er wel rekening mee…

Pluspunten
 • Prachtig kleurrijk OLED display
 • Laag gewicht
 • Goede prijs kwaliteit verhouding
Minpunten
 • Batterijduur aan de lage kant

5.

#5 MSI Katana 15 – Beste krachtige laptop

MSI Katana 15

De MSI Katana 15 is een krachtige gaming laptop die zich in de middenklasse bevindt. Hij is dan ook zonder twijfel de krachtigste laptop in ons overzicht.

Het is niet omdat de MSI Katana een gaming laptop is dat hij enkel geschikt is om te gamen. In tegendeel zelfs. Samen met de RTX 40 series videokaart waarmee hij is uitgerust is hij uitermate geschikt om ook videobewerking te doen.

Over de hardware

Deze MSI Katana 15 krijgt een Intel i7 processor mee. Een heel krachtige processor die zelfs zware opdrachten in geen tijd tot een goed einde brengt. Voeg daar 16 GB RAM aan toe en je hebt een echt werkpaard. Het scherm is een 144Hz LED scherm. Dankzij het 144Hz scherm krijg je extreem vloeiende beelden te zien. En dat zal je meteen opvallen als je naar het scherm kijkt.

Standaard heeft de MSI Katana 15, vier USB-aansluitingen, wat meer is dan wat doorgaans wordt aangeboden in deze prijsklasse. Van de vier aansluitingen zijn er drie USB 3.2-poorten en één USB-C-poort beschikbaar. Daarnaast heeft de laptop ook een HDMI-aansluiting en een hoofdtelefoonaansluiting. Om vlot online games te kunnen spelen beschikt deze laptop ook over een ethernet aansluiting

Voordelen:

Het grootste voordeel van deze MSI Katana 15 is uiteraard zijn snelheid. Deze laptop bevat de laatste nieuwe hardware en is daardoor een echt werkpaard. Hierdoor is deze laptop een echte alleskunner, vlot games spelen is uiteraard geen probleem. Maar ook video bewerken kan deze laptop als geen andere.

Nadelen:

Wie snelheid zegt bij een laptop weet dan ook dat daar meestal een prijskaartje aan vasthangd. Dat is bij deze MSI laptop niet anders. Maar ergens is dit te verwachten. Waar je ook rekening moet mee houden is dat krachtige laptops veel elektriciteit verbuirken; Dus de batterijduur bij intensief gebruik zal je bij deze laptop tegenvallen.

Pluspunten
 • Snelle grafische prestaties
 • Zeer stil
 • 144Hz scherm
Minpunten
 • Zwakke batterijduur

Hoe deze laptops geselecteerd?

We selecteren alle laptops aan de hand van onze eigen uitgebreide ervaring en deskundigheid. Daarnaast selecteren we ook laptops aan de hand van reviews en ervaringen van gebruikers die deze laptops in gebruik hebben. Dagelijks kijken we deze criteria na. We passen aan waar nodig en plaatsen andere laptops in de lijst wanneer we merken dat een laptop niet meer aan de minimale vereisten voldoet. Bijkomende voorwaarde is uiteraard dat de laptop op voorraad is.

Tip: Ben je op zoek naar een budget (onder 600€) laptop? Bekijk dan onze beste budget laptops.

Waar moet je op letten bij aankoop van een laptop?

Waar moet je op letten wanneer je de beste laptop van dit moment wenst te kopen? Er zijn een aantal minimumvereisten waaraan een laptop moet voldoen in 2024 om de titel van goede laptop te krijgen. De minimumvereisten voor een laptop veranderen snel. Uiteraard veranderen wij mee. We passen onze minimale vereisten dan ook regelmatig aan.

Wat zijn de minimumvereisten voor een windows laptop in 2024?

 • Processor: minstens Intel Core i5 of AMD Ryzen 5
 • Intern geheugen: minimaal 16 GB RAM
 • Opslag: minimaal 512 GB SSD
 • Goede batterij capaciteit (minimaal 5 uur)
 • Scherm: 15 inch is meest voorkomend
De laptop is een dagelijks hulpmiddel

Hoe ga je je laptop later gebruiken?

Het beste wat je kan doen voordat je een laptop koopt, is bedenken waar je hem voor wilt gebruiken. Heb je je laptop bijvoorbeeld nodig om processor intensieve programma’s te gebruiken, zoals videobewerkingssoftware of CAD-toepassingen? Of wil je alleen surfen op het web en je e-mail checken?

Wanneer je weet hoe je je computer wilt gaan gebruiken, kan je bepalen welke functies het meest belangrijk voor je zijn.

Waar moet je op letten bij aankoop van een laptop?

Als het om laptops gaat, moet je met veel factoren rekening houden. Heb je een krachtige computer nodig die zware taken aankan? Of is een lichtgewicht en draagbare laptop meer jouw stijl? En hoe zit het met het prijskaartje? Hier zijn enkele tips die je moet weten voor je een laptop aanschaft.

De processor

Een Intel i5 of Ryzen 5 processor is de minimale vereiste voor een krachtige basis laptop. Deze processors bieden voldoende prestaties om de meeste alledaagse taken uit te voeren, zoals surfen op het web, e-mails schrijven, documenten bewerken en video’s bekijken.

Een laptop met een Intel i3 of Ryzen 3 processor kan ook geschikt zijn voor lichte gaming en multimedia-activiteiten, zoals het bekijken van films en het streamen van muziek. Bovendien hebben deze processors vaak een laag energieverbruik, waardoor ze energiezuinig en milieuvriendelijk zijn. Maar hun grootste nadeel is dat deze processors trager zijn. Daarom adviseren wij minstens een laptop met Intel i5 processor of laptop met AMD Ryzen 5 processor.

Als je echter zwaardere taken wilt uitvoeren, zoals het bewerken van foto’s of video’s, het spelen van veeleisende games of het uitvoeren van complexe software, dan is een krachtigere processor aanbevolen.

Laptop gebruikProcessor
Email, internet, film en series, af en toe Office toepassingen zoals Word Intel Core i3, AMD Ryzen 3 of hoger
Op verplaatsing, zuinig energie verbruik Intel Core i3 of i5, AMD Ryzen 3 of Ryzen 5
StudieIntel Core i5, AMD Ryzen 5 of hoger
Foto’s bewerken Intel Core i5, AMD Ryzen 5 of hoger
Video’s bewerkenIntel Core i7, AMD Ryzen 7 of hoger
Gaming Intel Core i5, AMD Ryzen 5 of hoger + videokaart
Lees hier meer over hoe de juiste processor te kiezen voor je laptop.

Intern geheugen of RAM

Het hebben van minimaal 16 GB RAM is belangrijk omdat het de prestaties van je computer sterk kan verbeteren. Met 16 GB RAM kan je computer meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren zonder dat het systeem traag wordt. Als je bijvoorbeeld meerdere programma’s en tabbladen tegelijkertijd open hebt staan, kan het RAM-geheugen worden gebruikt om deze taken soepel te laten verlopen.

Bovendien hebben veel moderne programma’s en games ook meer RAM nodig om goed te kunnen werken. Met 16 GB RAM heb je genoeg geheugen om deze programma’s en games zonder problemen te kunnen draaien. Het is ook belangrijk om te weten dat als je meer RAM hebt, dit ook de levensduur van je computer kan verlengen omdat het systeem minder belast wordt.

Het hebben van minimaal 16 GB RAM is niet alleen belangrijk voor de prestaties van je laptop op dit moment, maar het is ook beter voor de toekomst van de laptop. Na verloop van tijd worden programma’s en software steeds veeleisender en hebben ze meer RAM-geheugen nodig om soepel te kunnen werken. Als je laptop niet genoeg RAM heeft, kan dit leiden tot vertragingen en zelfs crashes. Door te kiezen voor minimaal 16 GB RAM, zorg je ervoor dat je laptop goed blijft presteren. Dit maakt het een verstandige investering voor de toekomst van je laptop.

Kortom, als je een krachtige computer wilt die snel en soepel werkt en nog lang mee kan gaan, is het aan te raden om minimaal 16 GB RAM te hebben.

Opslag

We adviseren ten minste 512 GB opslag op je laptop omdat het je in staat stelt om veel bestanden op te slaan, waaronder documenten, afbeeldingen, video’s en andere belangrijke gegevens. Met meer opslagruimte kun je ook meer software en toepassingen installeren, waardoor je meer flexibiliteit hebt in hoe je de laptop gebruikt.

Bovendien zorgt het hebben van voldoende opslagruimte ervoor dat je laptop soepel blijft werken en voorkomt het dat het besturingssysteem trager wordt naarmate er meer bestanden worden toegevoegd. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent de laptop voor een langere tijd te gebruiken, omdat je waarschijnlijk steeds meer bestanden zult opslaan naarmate de tijd verstrijkt.

Levensduur van de batterij

Een van de belangrijkste aspecten van een laptop is de batterij. Als je van plan bent je laptop buiten het stopcontact te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de batterij lang genoeg meegaat. De gemiddelde levensduur van de batterij voor een goede laptop ligt bijvoorbeeld tussen vijf en tien uur.

Dit is bij de meeste Windows laptops enkel haalbaar voor wat surfen op het internet en e-mails lezen. Ga je filmpjes bekijken op YouTube bijvoorbeeld dan zal dit al een aanzienlijke impact hebben op je batterij. De laptops die wij voorstellen halen makkelijk minimaal 5 uur voor gemengd gebruik.

Schermgrootte en -resolutie.

Laptops zijn er in verschillende formaten, van 11 inch tot 17 inch. Als je van plan bent je laptop voor entertainmentdoeleinden te gebruiken, dan kies je best een laptop met groter scherm. Controleer ook de resolutie om er zeker van te zijn dat deze hoog genoeg is voor uw behoeften. Sommige laptops hebben resoluties tot van 1920×1080 (Full HD), er zijn laptops met hogere resolutie, maar die hebben ook een hoger prijskaartje.

Welk type laptopscherm?

De meeste schermen op laptops zijn tegenwoordig LED schermen. Je kan kiezen voor een laptop met touchscreen, maar dat lijkt eerder een hype te zijn van enkele jaren terug die we niet vaak meer terug zien.

LED is de meest voorkomende en het goedkoopst. Het is echter wel belangrijk dat je kiest voor een IPS paneel. Deze hebben een betere kleurweergave dan gewone LED schermen. Er zijn tegenwoordig ook meer en meer betaalbare laptops met OLED schermen en Mini LED schermen.

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel: Wired & Laptopmag.com

Nicolas Claeys
Nicolas Claeys

Nicolas Claeys of Nico van De Beste Laptop, is technologie en laptop expert. Al sinds 1997 volgt hij de PC wereld op de voet. Zowel Windows systemen als MacOS systemen kennen voor Nicolas geen geheimen. In 2017 richtte hij Debestelaptop.be op. De website is inmiddels uitgegroeid tot de meest toonaangevende en gerespecteerde laptop site van België

2 Reacties
 1. Wat zou jij kopen
  Hp17 inch CN 2043NB of
  Ausus17x1704za au043W9

Kan ik jou verder helpen?

De Beste Laptop