Wat als je laptop te warm of te heet wordt?

laptop te warm

Laptops kunnen soms heel erg warm of zelfs heet worden bij intensief gebruik. Zelfs nieuwe laptops kunnen al snel heel warm worden. Maar wat kan je daar tegen doen? Is het normaal? Of is er een probleem? Laptop te warm? Lees mijn tips en advies

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat alle laptops heel erg warm kunnen worden. Daar is nu eenmaal weinig aan te doen. Zelfs geheel nieuwe laptops kunnen bij intensief gebruik héél erg warm worden. Heb je een nieuwe laptop gekocht? En wordt die bij intensief gebruik heel erg warm? Maak je geen zorgen, dat is normaal. Het wordt echter niet normaal wanneer je laptop heel erg warm wanneer hij niet intensief wordt gebruikt.

Wanneer is er sprake van een te warme laptop?

laptop te warm

Oververhitting van je laptop kan optreden wanneer de processor te veel werk verricht en te warm wordt. Dit kan leiden tot problemen met de prestaties van de laptop en in sommige gevallen zelfs schade aan de hardware en batterij. Het is belangrijk om te weten dat oververhitting niet alleen kan optreden tijdens het gebruik van zware programma’s, maar ook als de ventilatoren niet goed werken.

Er is sprake van een te warme laptop of een oververhitte laptop wanneer de prestaties van je laptop hieronder gaan lijden. Met andere woorden indien je laptop trager gaat gaan werken doordat hij te warm wordt dan moet je ingrijpen. Zoals gezegd kunnen hiervoor 2 oorzaken zijn. Of je gebruikte je laptop te intensief. Of er is een probleem met de ventilatie van je laptop.

Laptop wordt warm door intensief gebruik

Er zijn een aantal dingen die ja kan doen wanneer je laptop warm wordt door intensief gebruik. Belangrijk is dat je niet gaat wachten tot je laptop vanzelf trager gaat beginnen werken. Wacht ook niet tot je de ventilatoren van je laptop op maximaal vermogen gaan koelen. Ga je je laptop intensief gaan gebruiken? Neem dan eerst maatregelen op de temperatuur in bedwang te houden.

Wat kan je doen als je laptop warm wordt door intensief gebruik?

1. Sluit ongebruikte programma’s af (Mail, Excel, Word, browsers) sluit deze af

Sluit alle programma’s af die je niet gebruikt. Toepassingen zoals virusscanners zijn echte energie verbruikers. Het zijn zware (voor Windows 10 en 11 gebruikers: onnodige) toepassingen die heel veel vragen van je laptop en processor. Sluit dus alle toepassingen af zodat je het vermogen van je laptop optimaal gebruikt.

2. Zorg voor voldoende lucht circulatie. Zorg dat alle ventilatie roosters voldoende vrij zijn.

Zorg ervoor dat je laptop voldoende vrije ruimte heeft rondom zodat de warme lucht die hij uitblaast vrij weg kan. Ook is het belangrijk dat je laptop voldoende frisse lucht kan aanzuigen. Een laptop stand of een extra laptopkoeler (zie verder) kunnen hierbij helpen.

3. Leg je laptop niet op een kussen, laken of op je lichaam

Ja geef toe we hebben het waarschijnlijk allemaal al eens gedaan. De laptop gaat mee in bed om nog wat mails te lezen of om een film te bekijken. Of je gaat ermee op de bank zitten met een dekentje over je lichaam. Lekker knus. Maar helemaal niet goed voor je laptop! Je vermijd op die manier dat je laptop aan voldoende lucht kan. Maar bovendien is dit zeer slecht voor de ventilatieroosters in je laptop. Al het stof zal er voor zorgen dat deze roosters verstopt zullen raken.

4. Gebruik je laptop waarvoor hij gemaakt is

Als je games gaat spelen op een goedkope laptop dan is het normaal dat deze warmer zal worden dan een gaming laptop. Gaming laptops zijn er op voorzien beter tegen hitte te kunnen. Terwijl basis laptops daar minder op voorzien zijn.

Laptop wordt snel warm
Een gewone laptop warmt sneller op bij intensief gebruik zoals gaming.

Laptop wordt te warm bij gewoon gebruik

Eerst moeten we weten of je laptop effectief te warm wordt door gewoon gebruik. Wordt hij wel te warm. Wat jij aanvoelt kan perfect binnen de grenzen liggen van wat je laptop aankan. Een processor kan makkelijk tot 90°C. Eens deze warmer wordt zal de CPU zijn prestaties verminderen. Wanneer je merkt dat de prestaties van je laptop sterk zijn vermindert dan is het waarschijnlijk dat de CPU trager is gaan werken omdat hij te warm zou worden.

Wat kan je hieraan doen?

1. Kijk welke programma’s er op de achtergrond draaien en sluit deze af

Een van de grootste oorzaken waarom een laptop te warm wordt bij gewoon gebruik is door achtergrond programma’s die onnodig veel energie vragen. Sluit deze af. Het is ook een goed plan om elke 6 maand een na te kijken of je alle programma’s die op je laptop staan ook nodig hebt. Verwijder dus de programma’s die je niet meer nodig hebt.

2. Gebruik je laptop in een koele omgeving

Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Zo kan het gebeuren dat je lekker in het zonnetje wat taken aan het verrichten bent met je laptop. De zon kan de temperatuur van je laptop aardig doen opdrijven. Gebruik je laptop dus bij voorkeur in een koele omgeving.

3. Reinig je ventilatieroosters

Indien je je laptop al een tijdje gebruikt kunnen de ventilatieroosters na verloop van tijd verstopt geraken. Je kan ze eventueel reinigen door er even met een stofzuiger langs te gaan.

4. reinig de ventilatoren

Laptop te warm
Perslucht spuitbussen.

Deze laatste tip is al wat meer voor de durver en de handige Harry. Na verloop van tijd gaan de ventilatoren verstopt zitten met stof. Hierdoor kan er onvoldoende verse lucht aangetrokken worden. Je kan dit probleem herkennen door ventilatoren die heel veel lawaai maken en amper lucht uitblazen. Om dit te verhelpen moet je echter de achterkant van je laptop los schroeven. En dan met behulp van een speciale bus met perslucht alle stof uit je laptop blazen. Dit kan heel erg effectief zijn. Ook eigenaars van een desktop computer doen dit beter regelmatig eens.

Hulpmiddelen om laptop koel te houden

Er bestaan ook hulpmiddelen om je laptop koel te houden. Deze kunnen vooral handig zijn voor gamers. Vooral gaming laptops hebben de neiging om zeer warm te worden. Door het gebruik van zeer snelle hardware, zoals de CPU en de grafische kaart. Maar ook de ultra snelle SSD’s kunnen voor heel wat warmte productie zorgen.

Om er voor te zorgen dat je laptop zo koel mogelijk blijft zijn er zogenaamde “laptopkoelers“. Verwacht echter geen wonderen. Laptopkoelers zullen je laptop wel een aantal graden afkoelen maar zijn vooral bedoeld om een betere luchtcirculatie rondom de laptop te voorzien. Veel van effectiviteit hangt ook van het ontwerp van je laptop af. Een laptopkoeler werkt niet bij alle laptops even effectief.

Besluit: Wat als je laptop te warm of te heet wordt?

Weet dat alle laptops warm worden bij intensief gebruik. Let er echter op dat je laptop niet te vaak te warm wordt. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom je laptop. Werk in een zo koel mogelijke ruimte. Merk je dat je laptop zijn prestaties verminderen door de hitte? Dan kan dit wijzen op een probleem. Ga dan zeker eens aan de slag met onze bovenstaande tips.

Heb je een vraag? Of nood aan extra advies?

Geen probleem, ik sta je graag bij! Stel hieronder in de reacties je vraag en ik help je graag verder met persoonlijk advies. Alle vragen krijgen dezelfde dag een persoonlijk antwoord!

Wat kan je doen aan een te warme laptop?

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat een laptop sowieso heel warm kan worden bij intensieve taken. Maak je daarom niet te snel zorgen. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom je laptop.

Waarom wordt mijn laptop zo warm?

Je laptop kan heel erg warm worden door een heel aantal uiteenlopende oorzaken. Meestal komt dit door intensief gebruik van de processor of CPU. Wordt je laptop heel erg warm terwijl je zelf niets doet? Dan kan het zijn dat achtergrond programma’s teveel vragen van je laptop. Schakel deze achtergrond programma’s dan uit.

Nicolas Claeys
Nicolas Claeys

Nicolas Claeys of Nico van De Beste Laptop, is technologie en laptop expert. Al sinds 1997 volgt hij de PC wereld op de voet. Zowel Windows systemen als MacOS systemen kennen voor Nicolas geen geheimen. In 2017 richtte hij Debestelaptop.be op. De website is inmiddels uitgegroeid tot de meest toonaangevende en gerespecteerde laptop site van België

Vragen of opmerkingen zijn steeds welkom

Kan ik jou verder helpen?

De Beste Laptop