Alles over laptopschermen

Beste laptop

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, is een van de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden het scherm. Immers, dat is waar je naar kijkt elke keer dat je je laptop gebruikt! In deze uitgebreide gids behandelen we alles wat je moet weten over laptopschermen, van grootte en resolutie tot technologie en prijs.

Welke laptop je ook koopt, een goedkope laptop of een goede laptop. Je scherm van je laptop is zowat het belangrijkste component van je laptop. Het bepaalt de grootte van je laptop en ook het gebruiksgemak wordt er door bepaald.

Formaten laptop schermen

Als het om laptopschermen gaat, is de grootte een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. De meest voorkomende schermformaten voor laptops zijn 13,3 inch, 15,6 inch en 17,3 inch.  Er zijn ook enkele tussenmaten die steeds populairder worden. 14 inch en 16 inch. Als je op zoek bent naar een kleinere laptop, kan je een 13,3-inch scherm overwegen. Wil je een groter scherm, dan kan je een 17,3-inch scherm overwegen.

Laptop schem formaten

De standaard formaten

13.3 inch schermen zijn de populairste afmetingen voor kleine laptopschermen. Ze vormen een goed evenwicht tussen draagbaarheid en schermruimte. 14-inch schermen zijn ook populair, omdat ze iets meer schermruimte bieden dan 13,3-inch schermen zonder te groot of omvangrijk te zijn. Goed om weten is dat 13,3 inch laptops meestal geen numeriek klavier hebben. Moet je vaak cijfers intikken dan kan dit een belangrijk punt zijn.

15.6-inch schermen zijn de grootste gangbare afmetingen voor laptopschermen. Ze bieden veel schermruimte, wat geweldig kan zijn voor productiviteit of gaming. Ze kunnen echter ook te groot zijn voor sommige mensen. Zie ook onze selectie van beste 15 inch laptops.

17.3-inch schermen zijn het grootste formaat voor laptop schermen. Ze bieden de meeste schermruimte van alle laptops, waardoor ze geweldig zijn voor gaming of andere hoge resolutie activiteiten. Ze zijn echter ook de zwaarste en omvangrijkste optie, waardoor ze niet zo handig zijn voor onderweg. Bekijk ook onze selectie van beste 17 inch laptops.

De nieuwere formaten

14 en 16 inch MacBook Pro

14 inch schermen zijn het nieuwste formaat voor laptopschermen. Zij bieden een goed evenwicht tussen draagbaarheid en schermruimte. Ze zijn echter niet zo algemeen verkrijgbaar als de andere formaten.

16 inch schermen worden ook steeds populairder. Ze bieden meer schermruimte dan 15,6-inch schermen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor productiviteit of gaming. Ze zijn echter niet zo goed verkrijgbaar als de andere formaten.

Zoals vaak bij laptops is Apple de voortrekker in deze nieuwere formaten. Zo is de nieuwe MacBook Pro voorzien van deze nieuwe schermformaten.

Scherm resoluties

Qua resolutie zijn er twee hoofdsoorten: HD en 4K. HD resolutie is het meest voorkomende type resolutie voor laptop schermen, en het biedt een goed evenwicht tussen beeldkwaliteit en prijs. 4K-resolutie is het hoogste type resolutie dat beschikbaar is en biedt de beste beeldkwaliteit, maar is ook het duurst.

Beeldschermtechnologieën

Er zijn enkele belangrijke hoofdtypen schermtechnologieën in laptops: TN schermen, IPS schermen en OLED. IPS schermen zijn momenteel het meest voorkomende type scherm, en ze bieden een goede beeldkwaliteit tegen een redelijke prijs. OLED schermen zijn het nieuwste type schermtechnologie en bieden een nog betere beeldkwaliteit, maar zijn ook duurder. TN schermen zijn stilaan een achterhaalde technologie, een technologie die je vaak nog terugvindt in goedkope laptops

TN schermen

TN (Twisted Nematic) beeldschermen zijn een van de oudste beeldschermtechnologieën in laptops. Deze schermen hebben een snelle responstijd en zijn over het algemeen goedkoper dan andere typen beeldschermen. TN beeldschermen hebben echter een beperkte kijkhoek, wat betekent dat de kleuren en het contrast kunnen vervormen wanneer je het scherm onder een hoek bekijkt. Dit kan problematisch zijn bij het delen van presentaties of het samenwerken aan projecten.

TN-beeldschermen zijn ook minder geschikt voor taken waarbij kleurnauwkeurigheid belangrijk is, zoals fotobewerking en grafisch ontwerp. Hoewel TN-beeldschermen nog steeds veel worden gebruikt vanwege hun lage kosten en snelle responstijd, worden ze vervangen door andere technologieën die betere kijkhoeken en kleurweergave bieden, zoals IPS en OLED. Vaak vind je TN-beeldschermen nog terug in goedkope budget laptops.

IPS schermen

IPS (In-Plane Switching) beeldschermen zijn tegenwoordig steeds vaker te vinden op laptops, en met goede reden. Deze technologie zorgt voor een betere kleurweergave en bredere kijkhoeken dan traditionele TN (Twisted Nematic) beeldschermen. Dit betekent dat IPS beeldschermen beter geschikt zijn voor taken waarbij kleurnauwkeurigheid belangrijk is, zoals in laptops voor fotobewerking en grafisch ontwerp.

Bovendien kunnen meerdere personen tegelijkertijd naar het scherm kijken zonder dat de kleuren vervormen of veranderen, wat handig is bij het delen van presentaties of het samenwerken aan projecten. Hoewel IPS beeldschermen vaak duurder zijn dan TN beeldschermen, is de verbeterde kleurweergave en kijkhoek zeker de moeite waard voor wie een laptop gebruikt voor visueel intensieve taken.

OLED schermen

OLED, of organic light-emitting diode, schermen zijn het nieuwste type schermtechnologie. Ze gebruiken geen achtergrondverlichting, wat betekent dat ze een betere beeldkwaliteit en een lager energieverbruik kunnen bieden. OLED-schermen zijn verkrijgbaar in zowel HD- als 4K-resoluties. Tegenwoordig zien we meer en meer gaming laptops op de markt komen met een OLED scherm.

Touchscreens

Laptop met Touchscreen

Sommige laptopschermen zijn ook voorzien van een touchscreen, wat betekent dat je er met je vingers op kunt werken. Laptops met een aanraakscherm zijn ideaal voor het gebruik van apps en programma’s die zijn ontworpen voor aanraakinvoer. Ze kunnen echter duurder zijn dan laptops zonder aanraakscherm.

Hoewel laptops met aanraakscherm veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Een van de grootste nadelen is dat ze duurder kunnen zijn dan laptops zonder aanraakscherm. Ze kunnen ook minder duurzaam zijn, aangezien het touchscreen zelf een extra laag glas is die gemakkelijk kan barsten of krassen.

Prijs

Schermgrootte, resolutie en technologie spelen allemaal een rol bij het bepalen van de prijs van een laptopscherm. In het algemeen zullen grotere schermen met hogere resoluties en betere technologieën duurder zijn. Er zijn echter ook kleinere schermen met een lagere resolutie die vrij duur kunnen zijn.

Bij het kiezen van een laptopscherm is het belangrijk om je behoeften en budget in overweging te nemen. Als je een groot scherm voor je werk laptop of gaming laptop wenst, moet je bereid zijn meer te betalen. Als u alleen een goedkope laptop nodig hebt om te surfen en te e-mailen, kunt u geld besparen door een kleiner scherm met een lagere resolutie te kiezen.

Nicolas Claeys
Nicolas Claeys

Nicolas Claeys of Nico van De Beste Laptop, is technologie en laptop expert. Al sinds 1997 volgt hij de PC wereld op de voet. Zowel Windows systemen als MacOS systemen kennen voor Nicolas geen geheimen. In 2017 richtte hij Debestelaptop.be op. De website is inmiddels uitgegroeid tot de meest toonaangevende en gerespecteerde laptop site van België

Vragen of opmerkingen zijn steeds welkom

Kan ik jou verder helpen?

De Beste Laptop