Welke processor heb ik nodig in mijn laptop?

Welke processor heb ik nodig in mijn laptop?

De processor is het kloppend hart van je laptop. Het is daarom belangrijk om de juiste processor te kiezen om te voldoen aan jouw specifieke behoeften en vereisten. Het kiezen van de juiste laptop voor jouw behoefte start dus met het kiezen van de juiste processor.

Welke processor heb ik nodig voor mijn laptop? Of je nu een laptop koopt om gewoon wat te surfen op het internet en mails te versturen. Of je koopt een laptop om te gamen of voor professioneel gebruik. Je processor speelt in cruciale rol in dit alles. Het is dan ook van heel groot belang dat je de juiste processor kiest bij aankoop van je laptop. En dit niet alleen voor de snelheid van je laptop. De processor heeft ook een grote invloed op het energieverbruik van je laptop en dus ook de batterijduur.

Lees ook: Wat is een processor of CPU?

De verschillende processor fabrikanten

Voor Windows laptops zijn er 2 processor fabrikanten. Intel en AMD. Voor een gewone laptop gebruiker speelt het niet zoveel rol voor welke fabrikant je kiest. Je keuze kan echter wel bepaald worden door prijs en de kracht of efficiëntie die je verwacht van je laptop. Over het algemeen zijn AMD-processoren goedkoper dan deze van Intel. Intel heeft dan weer de beste reputatie bij het brede publiek. Intel is dan ook de populairste fabrikant van processoren voor zowel desktop computers als laptops.

Intel laptop processoren

Intel deelt zijn laptop processoren in 4 product niveaus. Elk niveau duidt aan hoe krachtig de processor is. Dat maakt het handig om te kiezen als gebruiker welke processor jij nu juist nodig hebt in je laptop. En daar draait het om in dit artikel. Hoe hoger het cijfer, des te performanter de processor is.

Welke processor heb ik nodig in mijn laptop? Een laptop met Intel Core i7 processor

AMD laptop processoren

Net zoals zijn concurrent deelt AMD zijn processoren voor laptops op in verschillende niveaus die gelijk lopen met die van Intel. Dat maakt het meteen ook een stuk eenvoudiger om te gaan vergelijken. Ook bij AMD is het dus zo, hoe hoger het cijfer die de processor reeks aanduidt hoe performanter de processor is.

  • AMD Ryzen 3: Minst krachtige van allemaal. Energie zuinig, goed voor basistaken, slecht in multitasken. Bekijk de beste laptops met AMD Ryzen 3 processor.
  • AMD Ryzen 5: Ideale middenklasser en instapper. Goed voor multitasken en evenwichtig energie verbruik. Bekijk de beste laptops met AMD Ryzen 5 processor.
  • AMD Ryzen 7: Krachtige processor en dus ook minder zuinig. Goed voor intensief gebruik en gaming. Bekijk de beste laptops met AMD Ryzen 7 processor.
  • AMD Ryzen 9: Topklasse processor. Zéér krachtige processor. Bij intensief gebruik verbruikt deze processor zéér veel energie.
Een AMD Ryzen 7 processor

Hoe kies ik de juiste processor?

Eerst en vooral is het belangrijk je behoefte en verwachtingen te bepalen. Ben je een gebruiker die veel waarde hecht aan multimedia-prestaties zal waarschijnlijk een krachtigere processor willen hebben, terwijl iemand die op zoek is naar langere batterijduur en efficiëntie waarschijnlijk een minder krachtige processor zal willen overwegen.

Krachtige processor voor intensieve computertaken

Kies voor een krachtige processor indien je games wenst te spelen of wanneer je je laptop intensief gaat gebruiker voor professioneel gebruik. Het gaat bij zwaar professioneel gebruik niet over Excel en Word of andere Office toepassingen. Maar wel om zware videobewerking taken, foto bewerking of intensief programmeer werk.

  • Gebruik hiervoor deze processors: Intel Core i9 en i7. AMD Ryzen 9 en Ryzen 7.

Processor voor een goed evenwicht tussen kracht en efficiëntie

Vind je een balans tussen kracht en efficiëntie belangrijk? Heb je graag dat je een eind verder kan op batterij wanneer dat moet. Tegelijk vind je het belangrijk dat als je bijvoorbeeld even wilt gamen dit vlot gaat? Dan zal je een processor moeten kiezen die tegelijk krachtig en efficiënt is. Voor de meeste gebruikers is een krachtige en efficiënte processor de juiste en ook een veilige keuze. De beste laptop is een laptop met een goed evenwicht tussen kracht en efficiëntie.

  • Gebruik hiervoor deze processors: Intel Core i7 en i5. AMD Ryzen 7 en Ryzen 5.

Processor voor optimaal energieverbruik

Wil je je laptop zo lang mogelijk gebruiken op batterij? Bovendien gebruik je je computer enkel voor lichtere computertaken zoals surfen, mail, tekstverwerking. Dan kan je baat hebben bij een tragere processor. Deze processors scoren heel goed qua energieverbruik, maar intensieve taken. Daar hebben ze heel wat moeite mee. We vinden deze processors ook vaak in een goedkope laptop.

  • Gebruik hiervoor deze processors: Intel Core i5 en i3. AMD Ryzen 5 en Ryzen 3.

Welke processor fabrikant Intel of AMD?

Dat is een louter persoonlijke keuze. Beide fabrikanten, Intel en AMD, leveren prima processoren. Zie je een laptop die helemaal voldoet aan je keuze en merk je op dat er een AMD-processor gebruikt wordt? Twijfel dan zeker niet. AMD is minstens even goed als Intel. Bovendien zijn AMD-processoren veelal goedkoper. Intel is dan weer zo een vaste waarde dat het eigenlijk nog amper uitleg hoeft te hebben. Intel staat voor uitmuntende processoren.

Besluit: Welke heb processor ik nodig?

Om te weten welke processor het beste bij jou past moet je eerst en vooral bepalen waarvoor je je laptop gaat gebruiken. Onderstaande tabel helpt je mee bepalen welke processor je nodig hebt.

Laptop gebruikProcessor
Email, internet, film en series, af en toe Office toepassingen zoals Word (Bekijk onze basis laptops en goedkope laptops)Intel Core i3, AMD Ryzen 3 of hoger
Op verplaatsing, zuinig energie verbruik (Bekijk de beste laptops van 2024)Intel Core i3 of i5, AMD Ryzen 3 of Ryzen 5
Studie (Bekijk de beste studenten laptops)Intel Core i5, AMD Ryzen 5 of hoger
Foto’s bewerken (Bekijk de beste laptops voor fotografie)Intel Core i5, AMD Ryzen 5 of hoger
Video’s bewerken (Bekijk de beste professionele laptops)Intel Core i7, AMD Ryzen 7 of hoger
Gaming (Bekijk de beste gaming laptops)Intel Core i5, AMD Ryzen 5 of hoger + videokaart
In deze tabel vind je een overzicht van welke processor je nodig hebt volgens gebruik van je laptop

Welke processor heb ik nodig in mijn laptop FAQ

Wat is de rol van de processor in een laptop?

De processor is het kloppend hart van de laptop en het is belangrijk om de juiste processor te kiezen om te voldoen aan jouw specifieke behoeften en vereisten. De processor speelt een cruciale rol bij alle taken die je uitvoert op je laptop, van surfen op het internet en e-mails versturen tot gamen en professioneel gebruik. Het is dan ook van heel groot belang dat je de juiste processor kiest bij aankoop van je laptop, niet alleen voor de snelheid van je laptop, maar ook voor het energieverbruik van je laptop en de batterijduur

Welke processor fabrikanten zijn er voor Windows laptops?

Voor Windows laptops zijn er twee processor fabrikanten: Intel en AMD.

Welke processor moet ik kiezen als ik mijn laptop intensief wil gebruiken voor professioneel gebruik?

Als je je laptop intensief gaat gebruiken voor professioneel gebruik, bijvoorbeeld voor zware videobewerking taken, foto bewerking of intensief programmeer werk, dan moet je kiezen voor een krachtige processor. Gebruik hiervoor de processors: Intel Core i9 en i7, of AMD Ryzen 9 en Ryzen 7.

Welke processor moet ik kiezen als ik een goed evenwicht tussen kracht en efficiëntie wil?

Als je een balans tussen kracht en efficiëntie belangrijk vindt en graag wilt dat je laptop efficiënt is en tegelijkertijd krachtig genoeg is om bijvoorbeeld te gamen, dan moet je kiezen voor een processor die tegelijk krachtig en efficiënt is. Voor de meeste gebruikers is een krachtige en efficiënte processor de juiste en veilige keuze. Gebruik hiervoor de processors: Intel Core i7 en i5 of AMD Ryzen 7 en AMD Ryzen 5

Heb je een vraag? Of nood aan extra advies?

Geen probleem, ik sta je graag bij! Stel hieronder in de reacties je vraag en ik help je graag verder met persoonlijk advies. Alle vragen krijgen dezelfde dag een persoonlijk antwoord!

Nicolas Claeys
Nicolas Claeys

Nicolas Claeys of Nico van De Beste Laptop, is technologie en laptop expert. Al sinds 1997 volgt hij de PC wereld op de voet. Zowel Windows systemen als MacOS systemen kennen voor Nicolas geen geheimen. In 2017 richtte hij Debestelaptop.be op. De website is inmiddels uitgegroeid tot de meest toonaangevende en gerespecteerde laptop site van België

Vragen of opmerkingen zijn steeds welkom

Kan ik jou verder helpen?

De Beste Laptop