Wat is RAM geheugen?

Ram geheugen in een laptop

Wat is RAM geheugen in je laptop? Waarvoor dient het en hoeveel moet je minimaal hebben? Zijn er verschillende soorten RAM geheugen? Een uitgebreide uitleg over wat RAM geheugen is en wat het precies doet in je laptop.

RAM geheugen of intern werkgeheugen, is een belangrijk onderdeel van je laptop omdat het uw computer helpt soepeler te werken. RAM staat voor Random Access Memory en is een type computergeheugen dat willekeurig kan worden benaderd, wat betekent dat elk stukje gegevens kan worden benaderd zonder eerst de rest van de gegevens te hoeven doornemen. Hierdoor is het veel sneller dan andere soorten geheugen, zoals harde schijven of SSD‘s.

Waarom heeft een laptop RAM geheugen nodig?

RAM is het kortetermijngeheugen van een computer. Het slaat de informatie op waar de computer op dat moment mee bezig is, zodat de processor er snel bij kan. Hoe meer RAM een computer heeft, hoe meer informatie hij kan opslaan en hoe sneller hij kan werken.

RAM in laptop

Je kan het vergelijken met wat we in een keuken de voorbereiding noemen. Je zet de ingrediënten die je gaat gebruiken reeds klaar in de keuken om ze later in je gerecht te gebruiken. Je zet de bloem, suiker, boter en eitjes klaar om later je cake te bakken. Zo hoef je alles maar in je mixer te doen om je cake beslag te maken. Dat is ook precies wat je RAM geheugen doet. Alles staat klaar om je processor sneller te laten werken.

Heb je niet genoeg plaats in je keuken en laat je alles in de kast staan? Dan moet je telkens heen en weer lopen om het juiste ingrediënt uit de kast te halen. Hierdoor verlies je kostbare tijd en kan je recept misschien mislukken. Dit is precies wat er gebeurd als je computer te weinig RAM geheugen heeft.

De verschillende types RAM geheugen beschikbaar op de markt.

Er zijn twee hoofdtypen RAM: DRAM (Dynamic RAM) en SRAM (Static RAM).

DRAM is het meest voorkomende type RAM. Het bestaat uit kleine condensatoren die elektrische ladingen opslaan. Deze ladingen vertegenwoordigen de 0’s en 1’s die binaire gegevens vormen. Wanneer een computer toegang tot gegevens nodig heeft worden de ladingen van de condensatoren afgelezen en naar de processor gestuurd.

SRAM is sneller dan DRAM, maar het is ook duurder. SRAM hoeft niet zo vaak te worden ververst als DRAM, waardoor het sneller is. Omdat SRAM echter duurder is, wordt het meestal alleen gebruikt in duurdere computers zoals servers.

Hoeveel RAM heeft een laptop nodig?

De hoeveelheid RAM-geheugen die je nodig hebt, hangt af van waar je je laptop voor gebruikt. Als je je laptop enkel gebruikt voor basistaken, zoals e-mail en surfen op het web, dan kan je voldoende hebben met 8 GB RAM. Als je je computer echter gebruikt voor meer veeleisende taken, zoals videobewerking of gamen, dan zal je meer RAM nodig hebben.

Voor veeleisende taken, zoals bij een gaming laptop, raden wij ten minste 16 GB RAM aan. Maar meer is echt aangeraden. Eigenlijk geldt de regel, meer is altijd beter! Videobewerking is een taak die veel bronnen gebruikt. Voor videobewerking raden wij ten minste 32 GB RAM aan. Als u een professioneel videobewerkingsprogramma gebruikt, zoals Adobe Premiere Pro, hebt u mogelijk nog meer RAM-geheugen nodig.

Verschillende typen RAM-geheugen hebben verschillende snelheden.

De snelheid van RAM wordt gemeten in MHz (megahertz). Hoe hoger de MHz, hoe sneller het RAM-geheugen. Bijvoorbeeld, een stick van DDR4-2400 RAM zal sneller zijn dan een stick DDR4-2133 RAM.

Wanneer je RAM koopt, moet je op zoek gaan naar de snelste RAM die compatibel is met uw computer. In het algemeen, als u een nieuwere computer hebt, zal je in staat zijn om snellere RAM te gebruiken. Je kan de verschillende snelheden ook combineren. Maar dan zal steeds de traagste snelheid gebruikt worden. Je kan dus maar beter RAM kopen die even snel is.

Hoe kan ik weten welk type RAM mijn laptop gebruikt?

U kunt controleren welk type RAM uw laptop gebruikt door de specificaties te controleren. Het type RAM wordt vermeld in het gedeelte “Geheugen” of “Opslag”.

U kunt ook controleren welk type RAM uw laptop gebruikt door Taakbeheer te openen. Om dit te doen, drukt u op “Ctrl + Shift + Esc” op uw toetsenbord. Klik vervolgens op het tabblad “Prestaties”. Onder “Geheugen” ziet u het type RAM dat uw computer gebruikt.

RAM geheugen in taakbeheer
In taakbeheer kan je zien welk type RAM je computer gebruikt. In dit geval DIMM DDR4-2667 RAM

Wat gebeurd er als ik te weinig RAM geheugen heb?

Als je te weinig RAM-geheugen hebt, zal uw computer trager worden. Dit komt omdat de processor dan gegevens van de harde schijf moet benaderen, wat veel langzamer is dan gegevens uit het RAM te benaderen.

Je kan ook foutmeldingen of crashes gaan zien als je te weinig RAM-geheugen hebt. Dit komt omdat de computer niet om alle informatie die het nodig heeft in RAM kan opslaan, dus begint het belangrijke data te overschrijven. Veelal als je laptop te traag wordt komt dit door een gebrek aan voldoende RAM geheugen.

Kan ik meer RAM geheugen aan mijn laptop toevoegen?

Ja, je kan meestal meer RAM-geheugen aan uw laptop toevoegen of je RAM geheugen vervangen. Om dit te doen, moet je de achterkant van de laptop openen en het nieuwe RAM-geheugen in de juiste sleuf plaatsen. Zorg ervoor dat je het juiste type RAM-geheugen voor je laptop koopt. je kan controleren welk type RAM uw laptop gebruikt door de specificaties te controleren of door Taakbeheer te openen (zie hierboven).

Ram geheugen installeren in laptop
Meestal kan je in een laptop zelf RAM geheugen bijvoegen of vervangen

Kan ik verschillende types RAM gebruiken in mijn laptop?

Ja, je kan meestal verschillende typen RAM gebruiken in je laptop. Als jouw laptop bijvoorbeeld DDR4 RAM gebruikt, kan je DDR3 of DDR4 RAM gebruiken. Wij raden echter aan om de hetzelfde type RAM voor alle slots in uw laptop. Dit zal ervoor zorgen dat al het RAM-geheugen op dezelfde snelheid werkt.

Moet ik RAM per twee installeren?

Nee, je hoeft geen RAM in paren te installeren. Als je echter meer dan één stick RAM-geheugen aan je laptop wilt toevoegen, raden wij je aan hetzelfde type RAM-geheugen te kopen. Dit zal ervoor zorgen dat alle RAM op dezelfde snelheid werkt.

Wat is het verschil tussen SO-DIMM en DIMM RAM?

SO-DIMM RAM is kleiner dan DIMM RAM. SO-DIMM RAM wordt vaak gebruikt in laptops, terwijl DIMM RAM vaak wordt gebruikt in desktop computers. omdat het verschil net de vorm is kan je hier verschillende soorten door elkaar gebruiken. Voor laptops wordt altijd SO-DIMM gebruikt. Bij Desktops is het niet altijd DIMM. Ook dit staat aangegeven in taakbeheer (zie hierboven) welk type DIMM je computer gebruikt.

DDR4 dimm
DDR4 DIMM vind je alleen in desktops
SO-DIMM DDR4
SO-DIMM DDR4 wordt vaak gebruikt voor laptops en in sommige desktops

Hoeveel RAM geheugen is aangeraden voor een laptop?

Standaard raden we 16GB aan RAM geheugen aan. Voor een goedkope laptop voor basis gebruik raden we 8GB aan. Ga je complexe taken doen, zoals video bewerking en zware games? Dan adviseren we meer dan 16GB aan. Ga je professioneel video’s bewerken die tot 8k gaan? Dan is 64GB aangeraden?

Is 4GB RAM geheugen voldoende?

Neen, 8GB is het absolute minimum, voor welke taak dan ook. Je besturingsysteem heeft vaak amper voldoende met 4GB aan RAM geheugen. Hierdoor is 8GB echt een minimum.

Heb je een vraag? Of nood aan extra advies?

Geen probleem, ik sta je graag bij! Stel hieronder in de reacties je vraag en ik help je graag verder met persoonlijk advies. Alle vragen krijgen dezelfde dag een persoonlijk antwoord!

Tags:

Nicolas Claeys
Nicolas Claeys

Nicolas Claeys of Nico van De Beste Laptop, is technologie en laptop expert. Al sinds 1997 volgt hij de PC wereld op de voet. Zowel Windows systemen als MacOS systemen kennen voor Nicolas geen geheimen. In 2017 richtte hij Debestelaptop.be op. De website is inmiddels uitgegroeid tot de meest toonaangevende en gerespecteerde laptop site van België