Wat is interne opslag in een laptop?

Interne opslag in een laptop. Niet te verwarren met RAM geheugen. Is een cruciaal element in je laptop. In dit artikel gaan we je uitgebreid uitleggen wat interne opslag is. Welke verschillende soorten er zijn en hoeveel je best aan interne opslag hebt in je laptop.

Interne opslag is waar alle gegevens op je laptop worden opgeslagen. Dit omvat het besturingssysteem, jouw persoonlijke bestanden en alle geïnstalleerde programma’s. De hoeveelheid interne opslagruimte die je hebt, bepaalt hoeveel gegevens je op jouw laptop kunt bewaren. Interne opslag wordt vaak verward met intern geheugen, of RAM geheugen. Intern geheugen is tijdelijk, nadat je je computer uitzet zijn alle gegevens verwijderd uit je intern geheugen. Bij interne opslag blijven je gegevens, zoals foto’s, filmpjes en documenten bewaard.

De verschillende soorten interne opslag.

Er zijn twee hoofdtypen interne opslag, HDD en SSD. HDD’s zijn goedkoper en hebben een grotere capaciteit, maar zijn langzamer dan SSD’s. HDD staat voor Hard Disk Drive, terwijl SSD staat voor Solid State Drive.

De Hard Disk Drive of HDD.

Een HDD is een draaiende schijf die gebruik maakt van magnetische opslag om gegevens op te slaan. HDD’s waren tot over enkele jaren de meest voorkomende vorm van interne opslag in laptops. Ze zijn goedkoper en hebben een grotere capaciteit dan SSD’s, maar ze zijn véél trager. Bovendien omdat HDD’s gebruik maken van roterende delen verbruikt een HDD veel energie.

Wat is een Hard Disk Drive of HDD
De binnenkant van een Hard disk drive of HDD

De belangrijkste voordelen van een HDD zijn:

• Goedkoper dan SSD’s
  • Grotere capaciteiten beschikbaar

De belangrijkste nadelen van een HDD zijn:

• Veel langzamer dan SSD’s
  • Kan beschadigd raken als het valt
  • Verbruiken veel energie

Duurzaamheid van een HDD.

Hard disk’s of harde schijven, zijn de ideale oplossing voor wie héél veel opslag capaciteit wenst. Meestal zijn dat gebruikers die werken met veel grote bestanden. Zoals gebruikers die aan video bewerking doen. Zoals eerder gezegd gebruiken HDD’s roterende delen. Niet alleen verbruiken ze hierdoor meer energie. Ze zijn ook gevoeliger aan slijtage en ze zijn zeer gevoelig voor valschade. Iets waar bij een laptop toch rekening moet mee gehouden worden.

Vandaag de dag worden er geen laptops meer geproduceerd die voorzien zijn van een HDD. Alle laptops worden tegenwoordig voorzien van SSD. Dat komt de snelheid en de batterijduur van je laptop ten goede.

De Solid State Schijf of SSD.

Een SSD is een nieuwer type interne opslag dat flashgeheugen gebruikt om gegevens op te slaan. SSD’s zijn veel sneller dan HDD’s, maar ze zijn duurder en hebben een kleinere capaciteit dan hard disk’s. Jaarlijks komen er wel nieuwe versies aan van SSD’s. Zo zien we elk jaar de capaciteit ervan verhogen.

Een punt waar men wel rekening moet bij houden bij SSD’s is dat deze maar een aantal keer kan beschreven worden. Dit wil zeggen dat SSD’s beperkt kunnen gebruikt worden. Al moet hierbij gezegd worden dat moderne SSD’s een schrijfcyclus kennen van 100.000 schrijfcyclussen. Wat gelijk staat met een gebruik van 10 jaar. Voor de gewone gebruiker is dat meer dan voldoende. Ga je echter heel vaak heen en weet schrijven op je SSD, denk dan aan professionele videobewerkers. Dan is het beter om voor deze taken een (externe) HDD extra te voorzien.

Wat is SSD in een laptop
Zo ziet SSD eruit in je laptop

De belangrijkste voordelen van een SSD zijn:

• Veel sneller dan HDD’s
  • Duurzamer, minder kans op beschadiging bij hevige schokken

De belangrijkste nadelen van een SSD zijn:

• Duurder dan HDD’s
  • Kleinere capaciteiten beschikbaar

Duurzaamheid van een SSD.

Een van de voordelen van SSD’s is dat ze bijzonder duurzaam zijn. Ze verbruiken in vergelijking met HDD’s bijzonder weinig energie. Ze maken geen gebruik van roterende delen waardoor ze minder gevoelig zijn voor schade.

Hoeveel interne opslagruimte heb je nodig?

De hoeveelheid interne opslagruimte die je nodig hebt, hangt af van hoe je je laptop gebruikt. Als je de laptop alleen gebruikt om te internetten en e-mail te checken, dan zal je voldoende met een SSD met een kleinere capaciteit. Als je echter veel muziek, films of foto’s op uw laptop opslaat, heb je een grotere capaciteit nodig.

Over het algemeen raden wij aan dat om een SSD van minstens 256 GB te nemen voor een goedkope laptop. Dit geeft je genoeg ruimte om je besturingssysteem, al je persoonlijke bestanden, en een aantal programma’s op te slaan. Standaard is 512 GB opslag aangeraden voor een laptop voor dagelijks gebruik. Hoe meer, hoe beter, maar ook duurder.

Gemengde interne opslag in laptops.

Sommige laptops zijn uitgerust met een combinatie van harde schijf en SSD, gemengde interne opslag genoemd. Dit betekent dat de laptop zowel een HDD als een SSD heeft, die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt.

De HDD wordt meestal gebruikt voor het opslaan van grote bestanden zoals muziek, films en foto’s, terwijl de SSD wordt gebruikt voor het besturingssysteem en belangrijke programma’s. Deze combinatie biedt het beste van twee werelden in termen van snelheid en capaciteit.

Externe opslag bij je laptop.

Externe opslag

Naast interne opslag kan je met je laptop ook externe opslag gebruiken. Externe opslag is meestal in de vorm van een externe harde schijf of een USB flash drive. Je kan ook gebruikmaken van cloud-opslag, een dienst waarmee je bestanden kunt opslaan op een externe server.

Externe opslag is handig als je meer gegevens moet opslaan dan de interne opslag van je laptop kan bevatten. Het is ook een goede manier om een back-up te maken van belangrijke bestanden voor het geval er iets gebeurt met de interne opslagruimte van uw laptop. Of bij verlies van je laptop, om welke reden dat dat ook is.

Als je externe opslag gaat gebruiken, raden we jou aan een externe harde schijf te kopen met een capaciteit van ten minste 1 TB. Dit geeft je genoeg ruimte om al je belangrijke bestanden op te slaan. Je kan ook een kleinere externe harde schijf of USB flash drive kopen voor het maken van back-ups van specifieke bestanden.

Cloud-opslag.

Cloud storage is een dienst waarmee je bestanden kan opslaan op een externe server. Het grote voordeel van cloud-opslag is dat je overal toegang hebt tot je bestanden, zolang je maar over een internetverbinding beschikt.

De populairste cloud opslagdiensten zijn Google Drive, Dropbox en iCloud. Deze diensten bieden allemaal een bepaalde hoeveelheid gratis opslagruimte, en indien gewenst kan je betalen om te upgraden naar een grotere hoeveelheid opslagruimte als dat nodig zou zijn.

Interne opslag in een laptop FAQ:

Hoeveel interne opslag moet een laptop hebben?

Het is aangeraden om minstens een interne opslag te hebben van 512 GB. Voor goedkope budget laptops die enkel gebruikt worden om mails te bekijken en te surfen op het internet kan 256 GB voldoende zijn. Een goede bas is laptop heeft minstens 512 GB aan interne opslag.

Mijn interne opslag is vol. Wat nu?

Wanneer je interne opslag vol is kan je dit verhelpen door enkele bestanden te verwijderen. Dit kan je doen met de app “Schijfopruiming” die standaard voorzien is in Windows. Een andere goede tip is om je “downloads” map in Windows op te ruimen.

Heb je een vraag? Of nood aan extra advies?

Geen probleem, ik sta je graag bij! Stel hieronder in de reacties je vraag en ik help je graag verder met persoonlijk advies. Alle vragen krijgen dezelfde dag een persoonlijk antwoord!

Nicolas Claeys
Nicolas Claeys

Nicolas Claeys of Nico van De Beste Laptop, is technologie en laptop expert. Al sinds 1997 volgt hij de PC wereld op de voet. Zowel Windows systemen als MacOS systemen kennen voor Nicolas geen geheimen. In 2017 richtte hij Debestelaptop.be op. De website is inmiddels uitgegroeid tot de meest toonaangevende en gerespecteerde laptop site van België