Hoe zorg je voor een goede werkhouding achter je laptop?

goede werkhouding

Hybride werken is inmiddels de norm geworden bij veel bedrijven. Door het afwisselen tussen het werken achter je bureau op kantoor en thuis wordt er veel gebruik gemaakt van een laptop.

Een laptop heeft echter enkele beperkingen waardoor lichamelijke klachten op de loer liggen. Het is bijvoorbeeld plat en heeft een kleiner scherm dan een desktop computer. Hoe zorg je voor een optimale werkhouding als je met een laptop op je bureau werkt? Er zijn diverse oplossingen voor zowel op, naast als onder je bureau. Bekijk de tips!

De juiste zithouding

Als je langdurig achter een bureau zit, is de eerste belangrijke stap bij een goede werkhouding je zithouding. De juiste zithouding is als volgt:

  1. Zet je voeten in een 90 graden hoek volledig op de grond, zorg ervoor dat er wat ruimte is tussen de zitting van je bureaustoel en je knie (gebruik hierbij bijvoorbeeld je vuist). 
  2. De lendensteun (ondersteuning van je rug) stel je in net boven je broekriem.
  3. Leun niet voorover, maar steun met je schouders tegen de rugleuning. 
  4. Je beeldscherm mag niet te laag staan waardoor je steeds naar beneden moet kijken.

Ergonomische bureaustoel naast je bureau

De juiste zithouding moet uiteraard ook op de juiste manier worden ondersteund. Hierbij is een ergonomische bureaustoel essentieel. Een ergonomische bureaustoel is in hoogte en zitdiepte verstelbaar en heeft ook een lendensteun en armleuningen die precies op jouw lichaam kunnen worden ingesteld. Zo word je als het ware op maat ondersteund. 

Ergonomische accessoires voor op je bureau

Je laptop is vaak erg plat en je beeldscherm zit ook vast. Als je werk laptop te laag staat, moet je steeds naar beneden kijken en dit is uiteraard niet bevorderlijk voor je nekspieren. Met een laptopstandaard kun je je laptop op de gewenste hoogte op je bureau zetten en lichamelijke klachten voorkomen. Een andere handige accessoire is een ergonomische muis. Deze muis zorgt ervoor dat je arm en hand in een goede houding je laptop bedient en heb je minder risico op RSI.

Ergonomische hulpmiddelen onder je bureau

Ben je wat kleiner dan gemiddeld en bungel je vaak met je voeten als je op een stoel zit? Dan kan een voetensteun je helpen om de juiste zithouding aan te nemen. 

Een ergonomisch bureau

Naast al deze producten naast, op en onder je bureau is tenslotte het bureau zelf een belangrijke factor bij het aannemen van een goede werkhouding. De juiste zithouding moet namelijk wel worden afgewisseld met staand werken om ook je spieren weer even aan het werk te zetten. Een zit-sta bureau biedt hierbij uitkomst. Hiermee kun je tijdens de werkdag zowel zittend als staand werken achter je laptop. Er zijn verschillende soorten zit-sta bureaus met als voornaamste onderscheid: elektrisch of handmatig verstelbaar. Een elektrisch verstelbaar bureau is iets prijziger, maar biedt dan ook enkele voordelen ten opzichte van een handmatige bediening. Het kost minder moeite om het bureau in hoogte te verstellen, maar de meeste zit-sta bureaus hebben ook een geheugen optie dat je voorkeuren onthoudt en automatisch naar deze hoogtes gaat als je op de knop drukt.

De Beste Laptop