Dit zijn de laptop trends 2023

laptop trends 2023

2022 loopt op zijn einde en 2023 is in zicht. Misschien twijfel je of dit wel een goed moment is om een laptop te kopen? Je wacht misschien liever op wat 2023 zal brengen op laptop gebied. Ik heb dan wel geen kristalen bol. Toch kan ik voor jou nu al samenvatten wat de laptop trends 2023 zullen zijn.

Voor laptops was 2022 een niet al te boeiend jaar. Behalve nieuwe CPU’s van Intel en AMD was er weinig nieuws onder de zon. Voor de desktop markt was 2022 wel een boeiend jaar. Zo kwam AMD met nieuwe CPU’s op een geheel nieuw platform voor desktops, de Ryzen 7000 series. Ook Intel kwam met nieuwe razendsnelle CPU’s voor de desktop, de Intel 13e generatie, de Raptor Lake processors.

Daarnaast kwamen zowel Nvidia en AMD met geheel nieuwe grafische kaarten. Dus PC gebruikers zagen dit jaar wel een enorme performance boost hun richting uitkomen. De laptop gebruikers, en dus vooral de gaming laptop gebruikers bleven dit jaar wat op hun honger zitten. Het goede nieuws is echter dat 2023 hier verandering in zal brengen.

Laptop trends 2023 voor gewone gebruikers

Laten we beginnen bij de laptop trends 2023 voor gewone laptop gebruikers. Indien je binnen afzienbare tijd een nieuwe laptop wenst te kopen. Dan ben je misschien eerder wat afwachtend. Er komt een nieuw jaar aan en voor je het weet is je laptop al verouderd. Dan kan ik je nu al zeggen dat het voor de gewone gebruiker niet echt de moeite waard is te wachten. We mogen dan wel binnenkort nieuwe CPU’s gaan verwachten. Voor de gewone gebruiker zullen deze nieuwe CPU’s niet voor veel extra rekenkracht zorgen.

Nieuwe processors van Intel en AMD

Waarschijnlijk zullen zowel AMD als Intel rond CES 2023 nieuwe processors voor laptops aankondigen. Voor AMD zal dat de Ryzen 7000 reeks zijn. Voor Intel komt Raptor Lake naar de laptop markt. Het zal vermoedelijk echter duren tot ongeveer maart 2023 vooraleer we de eerste laptops op de markt zien komen met deze nieuwe processors. Althans dat zal het geval zijn voor Intel processors. Voor AMD processors van de nieuwe Ryzen 7000 reeks zal dat vermoedelijk nog een maand of 2 extra duren. Men verwacht dus pas rond het half jaar een nieuwe generatie laptops.

Het goede nieuws is echter dat we rond diezelfde periode een mooie prijsdaling zullen zien. Laptop fabrikanten zullen overstappen op de nieuwere generatie CPU’s en dus krijgt de oudere generatie rond die periode een flinke prijsdaling. Hiervoor dat je dus wel moeten wachten tot medio 2023.

Betere beeldschermen

Nog een trend die we zeker mogen verwachten in 2023 zijn sterk verbeterde beeldschermen voor laptops. In 2022 zagen we al hier en daar laptops op de markt komen met OLED en AMOLED schermen. Deze trend zal zich in 2023 doorzetten naar de markt voor basis laptops en zakelijke laptops. In 2023 zullen meer en meer laptops gebruik maken van deze technologie en vermoedelijk ook betaalbaarder worden.

laptop trends 2023
De Asus Zenbook Fold met plooibaar scherm.

In 2022 groeide de populariteit van de 2-in-1 laptops. De modellen worden ook steeds beter en consumenten, vooral professionele gebruikers, zien er meer en meer het voordeel van in. Deze trend zal zich vermoedelijk verder zetten in 2023. We verwachten ook een groter aanbod van deze laptops in 2023. Sowieso zien we in 2023 meerdere laptops verschijnen met een plooibaar scherm. Dit jaar bracht Asus al de Asus Zenbook Fold.

Terwijl het voor de gewone gebruikers niet meteen een bijster spannend jaar wordt zal dit voor 2023 wel het geval zijn voor gaming laptops. Meer nog! Het zou zo maar eens kunnen dat 2023 het jaar wordt van de gaming laptop. Zowel Nvidia en AMD komen in 2023 met nieuwe grafische kaarten naar de laptop markt. En zoals eerder gezegd komen ook Intel en AMD met nieuwe processors voor laptops.

Nieuwe grafische kaarten

Nvidia kondigt vermoedelijk tijdens CES 2023 (eerste week van Januari) nieuwe grafische kaarten aan voor laptops. We mogen de uiterst krachtige Nvidia RTX 40XX reeks verwachten. Voor PC’s is de RTX 4090 nu al de krachtigste grafische kaart die momenteel te verkrijgen is. Keerzijde is dat deze grafische kaarten héél prijzig zijn. Voor de PC markt spreken we van prijzen voor deze Grafische kaarten van 2150€. Het is dan ook een beetje bang afwachten welke prijzen Nvidia zal vragen voor de RTX 4090 voor de laptop markt.

Lees: De eerste laptops met RTX 4000 grafische kaart

Gelukkig komt ook AMD met nieuwe grafische kaarten. AMD heeft nog maar net de Radeon RX 7900 XT en Radeon RX 7900 XTX gelanceerd voor de desktop markt. De verwachting is dan ook dat AMD dezelfde grafische chips zal lanceren voor laptops. Er zijn nog geen Europese prijzen bekend van deze twee grafische kaarten van AMD. Maar ze zijn sowieso lager geprijsd dan die van concurrent Nvidia.

En mede hierdoor wordt 2023 zo een boeiend jaar voor gaming laptops. De concurrentie tussen beide bedrijven maken het voor gamers de moeite even af te wachten. Daarbij komt dat de prijzen voor de huidige generatie gaming laptops, die sowieso al zeer krachtig zijn, hopelijk zullen dalen. De grafische chips die AMD en Nvidia hebben losgelaten op de desktop markt zijn ongezien krachtig. Deze grafische rekenkracht naar laptops zien komen is iets waar vele laptop gamers reikhalzend zitten naar uit te kijken.

Hopelijk zien we tegelijk ook een prijsdaling bij de huidige generatie gaming laptops. Wat goed nieuw zou kunnen zijn voor gebruikers die opzoek gaan naar betaalbare gaming laptops.

gaming laptop trends 2023
2023 wordt het jaar voor next-gen gaming op laptops

Nieuwe processors voor gaming laptops

Zoals eerder gezegd komen Intel en AMD met nieuwe CPU’s voor laptops. Het bijzondere hieraan is dat AMD zelf al heeft aangegeven een “extreme gaming laptop CPU‘ te zullen lanceren. Dit in combinatie met de nieuwe grafische kaarten van AMD en Nvidia zorgt er voor dat 2023 een zeer speciaal wordt voor gamers en gaming laptops in het algemeen.

Het is goed mogelijk dat we in 2023 gaan spreken van next-gen gaming op gaming laptops. Voeg daar nog eens een groter aanbod van OLED en AMOLED schermen bij met hoge refresh rate en 2023 belooft een spannend jaar te worden.

Keerzijde zal dan weer het gewicht en het energieverbruik worden. Al dit nieuw computer geweld vertaalt zich in een hogere energieconsumptie en dus ook een hogere warmte productie. Dat is geen goed nieuws voor de batterijen van deze laptops. Verwacht je er ook maar aan de deze nieuwe generatie laptops aardig wat in volume zullen toenemen. Enkele fabrikanten hebben al aangegeven, mede door de grotere omvang van laptops, 18 inch schermen te overwegen.

Voor de gewone laptop voor thuisgebruik zullen de prijzen in eerste instantie niet echt veranderen. Toch niet in de eerste helft van 2023. Hierbij hou ik geen rekening met de inflatie uiteraard. Naarmate we vorderen in 2023 en er laptops gaan uitkomen met de nieuwste CPU’s. Zullen laptops die voorzien zijn van de vorige generatie CPU’s dalen in prijs.

Voor gaming laptops is het nog even afwachten. Maar gamers die enkel de krachtigste laptops willen zullen héél diep in hun portefeuille moeten tasten. Het is nog even koffiedik kijken wat de prijzen zullen worden maar ik verwacht wel prijzen richting 4000€ voor gaming laptops met een RTX40xx aan boord.

We kunnen besluiten dat 2023 een boeiend jaar zal worden voor gaming laptops en de heel krachtige professionele laptops. Voor de gewone gebruiker zal er echter weinig veranderen. We verwachten voor de gewone laptop gebruiker nieuwe processoren van Intel en AMD. Waarbij het vooral bij AMD zal gaan om processors van een volledig nieuwe generatie.

Voor gaming laptops is dat dus anders. Naast de eerder vermelde nieuwe processors komen er voor gaming laptops ook nieuwe grafische kaarten van AMD en Nvidia. Beide fabrikanten zullen deze nieuwe grafische kaarten voorstellen tijdens CES in januari 2023. Wat wil zeggen dat we vermoedelijk net voor de zomer 2023 een nieuwe generatie gaming laptops zullen zien.

Wat denk jij? Waar kijk jij naar uit?

Kijk jij uit naar de volgende generatie gaming laptops? Wat denk jij van het prijskaartje die ze zullen krijgen? Stel jij je aankoop uit of koop je liever nu je laptop?

Laat het mij weten in de reacties hieronder.

Nicolas Claeys
Nicolas Claeys

Nicolas Claeys of Nico van De Beste Laptop, is technologie en laptop expert. Al sinds 1997 volgt hij de PC wereld op de voet. Zowel Windows systemen als MacOS systemen kennen voor Nicolas geen geheimen. In 2017 richtte hij Debestelaptop.be op. De website is inmiddels uitgegroeid tot de meest toonaangevende en gerespecteerde laptop site van België

Vragen of opmerkingen zijn steeds welkom

Kan ik jou verder helpen?

De Beste Laptop